D66, VSP en De Unie vragen aandacht omtrent de dierenweides in Nieuwegein

In de gemeenteraad is er op donderdag 16 november aandacht gevraagd voor de dierenweides in Nieuwegein. De focus lag op het waarborgen van het welzijn van de dieren en het vervullen van de behoeften van de inwoners. D66, VSP en De Unie hebben hun zorgen geuit. Het probleem is dat inwoners van Nieuwegein de dieren zelf voeren en dat leidt tot obesitas bij de dieren. De gemeente heeft zich daardoor genoodzaakt gevoeld om de dieren te verwijderen uit de weides.

Hanny Plomp (D66) sprak de gemeenteraad toe over dit onderwerp. ‘Helaas zijn deze dierenweides momenteel in de greep van een zorgwekkende impasse. Inwoners voeren de dieren, wat heeft geleid tot obesitas bij de dieren, en de gemeente heeft zich genoodzaakt gezien om ze uit de weides te verwijderen en zo ook de andere dieren. Deze situatie is onwenselijk en vraagt om een doortastende aanpak. Het is de hoogste tijd dat we deze impasse doorbreken en oplossingen vinden die zowel het welzijn van de dieren als de behoeften van onze inwoners dienen.’

Raadslid Plomp is blij dat er gesprekken zijn gevoerd met de inwoners over de situaties op de verschillende dierenweides. ‘Van inwoners hebben we gehoord dat er veel ongerustheid is. Wij ontvangen graag van het college een duidelijk plan waarbij ook de input van de inwoners is meegenomen.’ Hanny Plomp vraagt zich af wanneer het gaat leiden tot een beleidsplan van verantwoordelijk wethouder John van Engelen.

Wethouder John Van Engelen zegt hetzelfde doel te delen als Hanny Plomp. ‘We willen een passende oplossing vinden voor zowel de dieren als de inwoners. We zijn actief in gesprek met de inwoners om te praten over de toekomst van de dierenweides en om ideeën en oplossingen te verzamelen.’

Tot en met vrijdag 17 november jl. heeft de gemeente Nieuwegein gesprekken gevoerd met de bewoners. Binnenkort zal er een terugkoppeling komen van het college die voor iedereen te lezen zal zijn op www.nieuwegein.nl/dierenweides. Wethouder van Engelen zegt dat mede afhankelijk van deze input wordt bepaald hoe het vervolgtraject eruit zal komen te zien en dat een beleidsplan een middel zou kunnen zijn om tot het doel te komen, namelijk een passende oplossing voor dier en mens.

Wethouder John van Engelen heeft toegezegd tijdens de raadsvergadering dat de terugkoppeling in januari 2024 gegeven zal worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk