D66 trekt ‘verkiezingskeutel’ weer in en wil voorlopig niet bouwen in de polder

Een opmerkelijk debat vandaag in de Utrechtse gemeenteraad, daar werd gepraat over het Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP), waarin zestien Utrechtse gemeentes hun visie geven hoe de stadsregio Utrecht zich de komende decennia moet ontwikkelen. In die IRP staat dat Polder Rijnenburg niet ontwikkeld gaat worden voor 2035.

De VVD is al jaren een voorstander om veel sneller te gaan bouwen in het weidegebied tussen Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein en deed daarom een voorstel om al in 2027 te gaan bouwen in Polder Rijnenburg bij Nieuwegein.

Tot vorige week was D66 tegen het bouwen in de polder voor het jaar 2035. Maar deze week lieten de gezamenlijke fracties van de D66 in Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein weten dat ze van mening zijn veranderd, de partij wil nu binnen vijf jaar gaan bouwen in de polder. Toch steunden ze het voorstel van de VVD in Utrecht niet.

De gezamenlijke D66 fracties lieten in een verklaring weten: ‘Wij willen dat die huizen in het zuidelijkste puntje in de polder tegen IJsselstein aangebouwd gaan worden. Daarmee wordt de stadskern van IJsselstein versterkt met een wijk met zo’n 5.000 inwoners. Later kan daar een grootschalig nieuw stadsdeel Rijnenburg tegenaan gebouwd worden.’

Veel lezers waren al sceptisch over deze actie van de gezamenlijke fracties en zagen het als een verkiezingsstunt. ‘Iets wat de politiek wel vaker doet zo vlak voor de verkiezingen’ aldus meerdere lezers.

Amendement
Om sneller bouwen mogelijk te maken diende de Utrechtse VVD een wijzigingsvoorstel op het IRP in. Volgens de VVD moet het college de teksten en afbeeldingen in het Integraal Ruimtelijk Perspectief aanpassen. De gemeente Utrecht zou daarvoor in overleg met de andere U10-gemeenten moeten gaan. In de aangepaste versie van het IRP zou de wens verwerkt moeten worden om voor 2027 te starten met de bouw van de eerste woningen in Rijnenburg. Zo stelt de VVD.

Dit wijzigingsvoorstel haalde het niet. D66 speelde daarin een sleutelpositie, woordvoerder Susanne Schilderman legde uit waarom D66 tegen dit voorstel stemde. “Helaas hebben we in deze coalitieperiode andere afspraken gemaakt en dat betekent dat we ons op dit ogenblik houden aan die afspraak, maar hopelijk kunnen we in maart nieuwe keuzes maken”, zei de D66-woordvoerder. Ook onder andere GroenLinks stemde tegen het voorstel om sneller te gaan bouwen in Rijnenburg en daarmee haalde het voorstel het niet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk