CU en CDA stellen vragen over exploitatie Fort Vreeswijk

De ChristenUnie en het CDA hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over de exploitatie van Fort Vreeswijk. De partijen hebben gehoord dat er tussen de beheerstichting en de beoogde gebruikers van het gerenoveerde dorpshuis nog steeds geen huurcontracten zijn afgesloten. Er zou een meningsverschil zijn over de hoogte van de huur. Beoogde huurders overwegen daarom zich niet meer op het Fort te vestigen. De ChristenUnie en het CDA vrezen dat daarmee het hele project in gevaar komt.

Grote gevolgen voor inwoners Vreeswijk
Op 14 januari wordt het gerenoveerde dorpshuis op Fort Vreeswijk feestelijk heropend. Maar het is de vraag of er daarna ook nog voldoende huurders zijn om hun intrek hierin te nemen. Er zijn nog steeds geen huurovereenkomsten tussen de beheerstichting en de vaste huurders van het dorpshuis. Dit zou vastzitten op meningsverschillen over de hoogte van de huur die de stichting van de huurders vraagt. “Een mogelijk vertrek van de beoogde huurders uit Fort Vreeswijk heeft grote gevolgen voor de inwoners van Vreeswijk als het gaat om gezondheidszorg en welzijn”, aldus ChristenUnie-fractievoorzitter Martin Monrooij. Hij vindt dat dat het college moet voorkomen dat het zover komt, en wil weten wat zij tot nu toe heeft gedaan om dit te voorkomen.

Nog steeds onduidelijkheid over kruithuis
Onderdeel van de renovatie van Fort Vreeswijk zou een vaste verbinding tussen het kruithuis en het dorpshuis zijn. Dit om de vestiging van een ‘huis van afscheid’ in het kruithuis mogelijk te maken. Op dit moment maakt de scouting nog gebruik van het kruithuis. De Monumentencommissie ziet die vaste verbinding tussen het kruithuis en het dorpshuis niet ziet. Voor de nieuwe huurder van het ‘huis van afscheid’ is dat echter een nadrukkelijke wens. Onduidelijk is nu of deze huurder afhaakt en dus het ‘huis van afscheid’ er niet komt. ”Hierdoor is er dus nog steeds geen duidelijkheid voor de scouting. Ik heb ook begrepen dat er een meningsverschil tussen de gemeente en de scouting is over de afwenteling van de extra kosten voor de verhuizing vanuit het kruithuis en de verbouwing van het scoutingpand”, aldus CDA-raadslid Gerben Horst. Hij heeft eerder benadrukt het onrechtvaardig te vinden als de scouting financieel moet bloeden voor een gedwongen verhuizing en verbouwing. Maar mogelijk is dat niet nodig als het ‘huis van afscheid’ er niet komt.

Exploitatie Fort Vreeswijk in gevaar
In maart 2015 heeft de gemeenteraad besloten om met een krediet van € 733.000 de renovatie van het dorpshuis op Fort Vreeswijk mogelijk te maken. Het bewonersinitiatief zou met de jaarlijkse huuropbrengst dit bedrag in delen aan de gemeente terugbetalen. Voorwaarde was dat de huurders van het dorpshuis hun contracten met de beheerstichting zouden voortzetten. Dat dit mogelijk was heeft het college in antwoord op vragen van CDA-raadslid Horst in juni 2016 nog weer bevestigd. Monrooij: “De informatie die we nu krijgen zet hier grote vraagtekens bij. We horen dat de gevraagde huurprijzen fors hoger liggen dan de huren die de gebruikers van het dorpshuis nu aan de gemeente betalen. Ik vraag mij af hoe de beheerstichting het college de afgelopen periode heeft geïnformeerd over dit alles.”

De forse huurstijging is niet terug te vinden in de raadsvoorstellen van maart 2015, waarmee de gemeenteraad tot een positief besluit is gekomen over Fort Vreeswijk. Horst: “Als de huidige huurders van het dorpshuis door een forse huurverhoging gaan afhaken, en ook het ‘huis van afscheid’ niet doorgaat, komt de exploitatie van Fort Vreeswijk in gevaar. Ik vraag mij af in hoeverre het college zich hiervoor verantwoordelijk voelt en wat zij dan gaat doen om die impasse te doorbreken.” ChristenUnie en CDA willen weten of het college van al deze ontwikkelingen op de hoogte was, en waarom ze de gemeenteraad daarover dan nog niet heeft geïnformeerd of meegenomen. De partijen willen nog voor de feestelijke heropening van dorpshuis Fort Vreeswijk antwoorden van het college op hun vele vragen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk