Crypto-ondernemerschap in Nieuwegein: stand van zaken in 2021

Vorig jaar merkten we nog op dat Bitcoin aan populariteit verloor in Nieuwegein. Zo was er de Bitcoinminershop die de deuren sloot wegens de tanende interesse in het minen, een praktijk die sowieso veel energie vergt en die in Nederland steeds minder interessant is geworden. Intussen zijn we een jaar later en is de bitcoin koers van 5.747,10 euro bij onze vorige publicatie naar meer dan 49.000 euro gestegen. Heeft dit iets veranderd aan de aanwezigheid van crypto-ondernemerschap in Nieuwegein? Betrekkelijk weinig.

Vage webshop die bitcoins accepteert
Na het afspeuren van het internet komen we uit bij de website Kopenmetbitcoin.nl. Hier kan je de meest uiteenlopende zaken kopen, gaande van een computerspelletje tot films. Je kan er ook een armbandje met het logo van Bitcoin kopen of allerlei andere bitcoingadgets. Betalen kan met euro’s, maar de verkoper geeft wel aan dat kopers 20% korting op de europrijs krijgen wanneer ze met bitcoins betalen.

Volgens BitcoinWide zou de verkoper gevestigd zijn in Nieuwegein, maar op de website zijn er helemaal geen adresgegevens terug te vinden. Ook heeft de webshop geen algemene voorwaarden, informatie over het herroepingsrecht, een privacy policy enzovoort. Bij SIDN vinden we geen duidelijke gegevens terug, behalve dan dat de domeinnaam op 12 januari 2021 is geregistreerd. Op Marktplaats, waar de verkoper eveneens actief is, staat andermaal aangegeven dat de verkoper in Nieuwegein te situeren is. Al met al kunnen we bezwaarlijk spreken van een professioneel gebeuren en gaat het wellicht veeleer om een hobbyist.

Bitcoin MaaS in een zorgcentrum
Onze zoektocht brengt ons vervolgens naar bitcoin MaaS, een bedrijfje waarvan de website niet meer weergeeft dan enkele contactgegevens en een adres in Nieuwegein. Dit adres verwijst naar een gebouw waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd voor het brandveilig gebruiken van een zorgcomplex. Het is inderdaad zo dat ZorgSpectrum een nieuwe woonzorglocatie realiseert in dit voormalig kantoorgebouw. Het lijkt er dan ook op dat de websitegegevens op zijn minst verouderd zijn. Na enig digitaal speurwerk naar de oprichters van de website komen we uiteindelijk uit bij het bedrijf VIRGON BV, een blockchain-bedrijf dat intussen in het World Trade Center The Hague te vinden is. Met Bitcoin MaaS biedt het mining as a service aan, een manier om te minen met Chinese infrastructuur. De link met Nieuwegein is in ieder geval komen te vervallen.

Meer succes in omliggende gemeenten
Zelfs met de beste wil van de wereld en het betere speurwerk kunnen we toch wel zeggen dat het op cryptovlak muisstil blijft in Nieuwegein. Toch hoeven we niet ver te kijken om op te merken dat Bitcoin wel degelijk in het economisch leven actief is. In Houten vinden we bijvoorbeeld Bitcoinstarterskit.nl, een leverancier van opleidingsmateriaal voor wie de eerste stapjes in de wereld van Bitcoin wil zetten. In Utrecht treffen we dan weer Blockchain Investments & Co. aan, een bedrijf dat ondersteuning biedt bij het investeren in crypto-activa. En in Woerden vinden we Crypto2Cash terug, het bedrijf achter de gelijknamige app waarmee crypto-activa kunnen worden verkocht.

 

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren