Crownies

Op herhaling, omdat ze zo leuk zijn, het Koninginnedag-recept uit 2008, de Crownies!!! Zandkoekjes in de vorm van kroontjes. Het deeg maken en bakken is zo gebeurd; het uitsnijden vraagt wat meer tijd, maar het resultaat is super. Bak er een heleboel en verkoop ze op de Koninginnemarkt.

Voor ca. 30 stuks
200g bloem
150 g boter
100 g suiker
1 pakje vanillesuiker
Snufje zout
1 volle eetlepel cacaopoeder
Evt. wat melk om te bestrijken

Extra: mixer met deeghaken; deegroller; appelboor; bakpapier; bakkwastjes; evt. stukje wit karton

Doe bloem, suiker, vanillesuiker en zout in een deegkom.
Voeg de boter in kleine stukjes toe.
Kneed deze ingrediënten met de mixer met deeghaken tot een soepel, samenhangend deeg.
Maak er een bal van.
Neem ¼ van het deeg af en kneed hier, in een andere kom, het cacaopoeder doorheen tot het volledig is opgenomen.
Maak er een bal van.
Wikkel beide deegballen apart van elkaar in een stukje plastic en leg ze ca. 30 minuten in de koelkast.
Bekleed ondertussen twee bakplaten met bakpapier.
Teken op het karton één of meerdere kroontjes van ca. 6 x 6 cm en knip ze uit.
Deze kroontjes dienen als mal om er met een scherp mesje langs te snijden.
Je kunt de koekjes ook uit de losse hand snijden.
Bestrooi een werkvlak en de deegroller met bloem.
Haal eerst de naturelkleurige deegbal uit de koelkast en rol hem uit tot een plak van iets meer dan 5 mm dikte.
Snij kroontjes uit deze plak en leg ze, met wat tussenruimte, op de bakplaten.
De deegrestjes steeds opnieuw in elkaar kneden en steeds opnieuw uitrollen en uitsnijden.
Mocht het deeg te droog worden van de gebruikte bloem, dan een theelepel melk meekneden.
Nu de oven voorverwarmen tot 160ºC hetelucht of 180ºC boven-/onderwarmte.
Het chocoladedeeg uit de koelkast halen en uitrollen zoals het natureldeeg.
Uit het chocodeeg met de appelboor rondjes steken en met een mesje reepjes e.d. snijden.
De kroontjes-koekjes met deze deegstukjes versieren, de stukjes wel iets aandrukken.
De koekjes met een kwastje met wat melk bestrijken.
Schuif de platen in de voorverwarmde oven en bak de koekjes in 10 tot 15 minuten goudbruin.
Wel even in de gaten houden, want door de melk worden ze snel bruin.
Neem de bakplaten uit de oven, laat zo’n vijf minuten afkoelen en breng de koekjes voorzichtig over op een rooster of een broodplank om daar helemaal af te koelen.

Let op: versgebakken koekjes zijn erg bros en breken snel.

Tijd 7-10 minuten deeg maken, 30 minuten rusten, 30-45 minuten snijden, 10-15 minuten bakken.
Bron: eigen recept

Tip
De koekjes gaan niet glimmen als je ze niet met melk bestrijkt. Ze worden doffer en lichter van kleur, maar ze zijn even lekker.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk