Criminelen ‘profiteren’ van nieuwe wet rondom rookmelders

Criminelen misbruiken de nieuwe rookmelderswet, waarschuwt de politie. Ze gaan met vervalste identiteitskaarten bij mensen langs, doen een nep-controle en nemen vervolgens waardevolle spullen en geld mee, zo laat de politie weten. Naast enkele voorvallen in de gemeente Vijfheerenlanden zijn ook meldingen gedaan in Nieuwegein.

Vanaf 1 juli is iedereen wettelijk verplicht om op elke verdieping van je woning een rookmelder te hebben. Maar de gemeente en politie zullen daar niet op controleren, zegt de politie. Die waarschuwt daarom inwoners om niet zomaar mensen in huis te laten.

Ook aan mensen met een huurwoning wordt gevraagd hier extra op te letten. Het installeren of controleren van rookmelders wordt in die gevallen gedaan vanuit de woningcorporatie. Maar die mensen staan nooit zomaar op de stoep. Zij worden officieel aangemeld en huurders krijgen daarvan speciaal bericht.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?
Je hoeft volgens de wet nergens aan te voldoen met betrekking tot de specificaties van de rookmelder. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Neem van ons aan: goedkoop is vaak duurkoop met rookmelders.

Je bent niet verplicht om bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of rookmelders aan te sluiten op het stroomnet. Een brandmelder met een 1 jaar batterij kan dus ook prima. Ons advies is wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een 10 jaar batterij. Dan ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk