Concert van Trekharmonica-orkest GLOP bij Museumwerf Vreeswijk

Trekharmonica-orkest GLOP o.l.v. Frans Tromp, treedt op 28 januari op in de expositieruimte van Museumwerf Vreeswijk. Het Glop is een bijzonder orkest, waarvan er in Nederland maar één bestaat. De veertien orkestleden laten zien dat, onder professionele begeleiding, veel uit een trekharmonica kan worden gehaald. Frans Tromp schreef speciaal voor het landelijk optredende GLOP een repertoire voor de trekharmonica waarbij de mogelijkheden van dit kleine instrument optimaal worden gebruikt.

Naast de ‘gewone’ tweerijer met 21 toetsen aan de ene en 8 toetsen aan de andere kant, komen ook grotere harmonica’s in dit orkest voor. De muziek is meestal vierstemmig. Voor een groot deel zijn de meerstemmige melodieën gebaseerd op traditionele muziek, maar dan bewerkt op een soms klassieke manier.

De trekharmonica is de voorvader van het accordeon en is daarnaast als zelfstandig instrument blijven bestaan. Het wordt door veel mensen uit de hele wereld bespeeld. Veel mensen denken bij de trekharmonica aan volks- en dansmuziek, waarvoor dit instrument ook bij uitstek geschikt is. Omdat het zo’n populair instrument is, heeft het ook vele bijnamen waaronder Schippersklavier. Geen betere plaats dus om dit instrument te laten horen dan op de Museumwerf.

Programma
13.30 uur: ontvangst in het Theehuys
14.00 uur: aanvang concert in de Expositieruimte
15.30 uur: slot concert, met nazit in het Theehuys

Locatie : Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113, Nieuwegein
Toegang : gratis. Na afloop rondgang ‘met de pet’
Info: frans.tromp@xs4all.nl

Foto: Gert-Jan Kamphorst

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren