Communiceren en regeren blijven moeilijk

De Nieuwegeinse rekenkamercommissie heeft van zich doen spreken. Na een jaar hard werken is men tot de ontdekking gekomen dat er € 800.000 meer is uitgegeven aan “verkeersmaatregelen in de wijken” (drempels, punaises enzovoorts), dan oorspronkelijk was begroot. Met enige zelfvoldoening constateert de rekenkamer, ook in de krant en op TV, wat er allemaal mis is gegaan.

Desgevraagd verschuilt het College van Burgemeester en Wethouders zich in het AD achter de Raad, de accountant en de hogere overheden. Die hebben allemaal goedkeuring gegeven of stonden er achter en de financiële beheersing was in orde. Alsof die akkoord waren om er een potje van te maken. Tenslotte is er meer verkeersveiligheid bereikt, aldus het college. Waarop de rekenkamer dan weer uitlegt dat in steden met veel minder drempels de verkeersveiligheid ook is toegenomen. Geharrewar! Een ding is duidelijk: de effecten van een dure campagne om het imago van onze stad te verbeteren zijn weer teniet gedaan. Een tweede ding is ook duidelijk: in de scoringsdrang van de een en de ander wordt er lekker in het rond geschoten waarbij zo te zien niemand op de effecten let.

Gewoon wat zaken op een rijtje zetten communiceert vast wel lekker. De raad was in meerderheid na heel veel wikken en wegen vóór drempels. De VVD was altijd al mordicus tegen, hetgeen hun wethouder onlangs wat onhandig naar voren bracht met wat persoonlijke opmerkingen. De uitvoering van de drempels was puur slecht en leverde de noodzaak van vernieuwing of verandering op. Dat moest toen, veilig begroot, meer dan een miljoen euro kosten. Dit werd gezien de omstandigheden door de raad goedgekeurd. Overigens hebben raad, accountants en hogere overheden die gemaakte fouten nooit goedgekeurd. Dat was de verantwoordelijkheid van het college. Immers het ging om implementatie en uitvoering en wie ziet daar nu op toe? Hetzelfde geldt voor de financiële beheersing van het project, die in de details nog al wat te wensen over laat. Zo te horen, is zelfs de genoemde € 800.000 van de rekenkamer niet zeker.

Wat levert het rekenkamerrapport op?

(1) Het team van de rekenkamer is zichtbaar wat gefrustreerd geraakt in de afgelopen jaren en haalt, zou je haast zeggen, nu haar gram door voortijdige publiciteit en lik op stuk reacties richting college. Foutje, denk ik, want ze hebben op één ding na, de armetierige boekhouding en projectbegeleiding, niets nieuws gemeld. En na de eerdere vergissingen is er wel voortvarend door gewerkt. Achteraf is alles makkelijker.

(2) Een overhaaste en ondoordachte reactie van het College dat op feitelijkheden met het formaliseren van standpunten reageert en niet groot genoeg is om toe te geven dat de uitvoering niet deugde en dat er “gerepareerd” moest worden.

(3) Onervarenheid, gebrek aan controle, slechte projectbegeleiding, noemt u maar op. Het zijn zaken die anno 2008 rondom binnenstad en jaarrekening nog steeds spelen. Al zou je gezien de reactie van de collegepartijen daarop, dat niet denken. De PvdA legde zeer kritische opmerkingen van de accountant naast zich neer. Erger nog, zij beweerde dat het bijna allemaal positief gezien moet worden en wordt nu door de rekenkamer een spiegel voorgehouden. Toen deugde allerlei niet. Zes jaar na dato is het nog zo!

(4) De gewaarwording in de raad dat het college en de organisatie meer achter de vodden gezeten moet worden. Bezig met van alles en nog wat en niet in staat om iets in één keer goed te doen, wordt een gegeven dat steeds meer raadsleden zou moeten opvallen. Er hoeft niet geroepen te worden over het opstappen van wethouders. Er moet gezorgd worden dat men weet dat de raad echt controleert en stuurt. Dat betekent dat de raad dat ook moet doen!

En dat, dames en heren, is nu juist zo moeilijk in de politiek! Vooral wanneer je in de raad zit, omdat je het mevrouwtje of mijnheertje bent met de juiste leeftijd, met de juiste kleur en vooral ook de juiste trouw aan je partij. Daar moet je dan wel wat mee doen! Niet alleen maar symptomatisch ja-knikken, maar het college fundamenteel op zijn of haar dak zitten! Niet gemakkelijk. Wel heel nuttig. Overigens: wie de schoen past trekke hem aan…

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk