Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (57)’

Het was voorlopig de laatste in een tsunami van persconferenties, dit keer met een gastoptreden van Jaap van Dissel, die als hoofdwetenschapper van het RIVM van stal was gehaald om de harde lockdown te voorzien van strikt wetenschappelijke argumentaties. Zodat wij als burgers zouden snappen dat het zo ongelukkig vlak voor de feestdagen echt niet anders kon.

Jaap was kennelijk even vergeten dat hij op 12 oktober nog glashard beweerde dat een derde prik, een zogenaamde booster, niet nodig was. “Dan moet je elk half jaar zo’n operatie herhalen.” En ook de Gezondheidsraad, die vele geledingen kent en daarom veel tijd nodig heeft om tot welke conclusie dan ook te komen, vond al in september dat boosteren niet aan de orde was.

Dus Jaap was de uitgelezen man om de zaak aan de man te brengen. Er moest geboosterd worden en snel ook en omdat er nog niet geboosterd was, moest het land op slot voor een mutant die op hinderlijke wijze zich aan de huidige vaccinatiebescherming onttrok.

En toen gebruikte Jaap per ongeluk een verkeerde metafoor. Die van de nieuwe jas, die de mutant had aangetrokken. Alsof de vaccins die mutant helemaal niet herkenden. Terwijl hij eigenlijk bedoelde te zeggen dat het immuunsysteem sowieso een oppepper nodig heeft en zeker bij deze mutant. Zoals alle andere landen om ons heen en verderop al deden voordat omikron als variant opdook.

Rutte (IV) stelde tijdens het coronadebat “dat een harde lockdown hoe dan ook onvermijdelijk was”. Hij had zichzelf weliswaar tweemaal om de oren geslagen vanwege onhandige communicatieve uitingen, maar op zijn beleid viel niets af te dingen.

“Andere landen zitten ook met soortgelijke maatregelen.” Mag ik even? Te snel versoepeld in september? Te laat geboosterd? Zou Rutte (IV) misschien niet weten dat wij het enige land ter wereld zijn dat tot 14 januari 2022 als pluimvee opgehokt zitten? Zou Rutte (IV) misschien een beetje de weg kwijt zijn in het besef dat andere mensen ook intelligente conclusies kunnen trekken over zijn beleid? Dat zijn knollen niet onze citroenen zijn?

Hoe dan ook. Van Dale woord van het jaar is Prikspijt: spijt dat iemand zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte. Met dank aan alle wappies die volgens Van Dale massaal op dit woord hebben gestemd. Hoe kan dat? Hier in Nederland?

Dat kan. Omdat niet kiezen voor een vaccinatie een calculated guess is. Omdat corona domweg niet dodelijk genoeg is. Omdat het alle vrijheid biedt om je eigen belang te dienen.

Macaber gezien nog los van de kwestie dat ‘dor hout’ (zeg maar oudere mensen) in de opinie van sommigen nu eenmaal ook een doodsoorzaak verdient. Maar wat als dit virus vooral dodelijk was voor baby’s en jonge kinderen? Om zich heen zou grijpen zoals het Ebola virus? Waar zouden de wappies dan staan? Zouden ze zich dan nog vasthouden aan wat ze al jaren doen? Laf meeliften op het immunisatiescherm dat anderen voor hun kinderen opwerpen?

Disclaimer
Mensen die zich niet laten vaccineren is een diverse groep. In deze column spreek ik uitsluitend over de mensen die vallen onder de complotdenkers, ook wel aangeduid met de term wappies.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren