Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (16)’

Ik zit er een beetje dubbel in. Aan de ene kant vind ik dat Rutte, de Jonge, mondkapjes- minister van Rijn, en chef coronatesten Fijbesma een ‘berenprestatie’ leveren. Ga zelf maar eens een wiskundige vergelijking met teveel onbekenden oplossen: in een zee van onzekerheid is het lastig baden.

Aan de andere kant: ik blijf toch zitten met die mondkapjes, vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer. Kent u het NEN? Het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut? Die hebben normen bedacht voor het dragen van mondkapjes.

Het zit zo. Je moet in het OV verplicht een vooral niet-beschermend mondkapje dragen. Volgens van Dissel, het opperhoofd van het Outbreak Management Team, heb je er niets aan. Aan zo’n mondkapje. Het houdt mogelijk, maar 5-10 % van eventuele besmettingen tegen. En zelf heb je trouwens ook niets aan een mondkapje, je beschermt de ander voor het geval jij moet hoesten of niezen. Maar als de ander ook zo’n mondkapje heeft, beschermt hij jou. Een hele mooie vorm van wederkerigheid. De utopie van de nieuwe samenleving.

En dat vraagt nogal wat. Het mondkapje is alleen voor de heenreis. Terug moet je een nieuwe op, tenzij je het mondkapje in de tussentijd op 60 graden hebt kunnen wassen. Je mag niet door het mondkapje heen praten, – zingen of schreeuwen wordt ten zeerste afgeraden – , je mag er niet met je vingers aan zitten en al helemaal niet het kapje naar beneden doen voor een koffie-to-go.

Wie het in zijn hoofd haalt om in het OV een beschermend mondkapje te dragen uit de serie FFP-2 of met een CE-keurmerk, kan op een boete rekenen. Het is absoluut verboden om jezelf in het OV deugdelijk te beschermen, je bent enkel aangewezen op de ander. Een prachtige proefopstelling voor medemenselijkheid. Die FFP-2 maskers zijn uitsluitend bedoeld voor de zorg.

Ik moest even slikken. Begreep ik het goed? Dat burgers in het OV verplicht een niet-beschermend mondkapje moeten dragen, dat niet werkt, en dat ze in overtreding zijn als ze een beschermend mondkapje dragen, omdat we daar een tekort aan hebben? Zouden er protestacties komen, omdat dit een aantasting is van onze grondrechten? Denk het niet.

Zelf ga ik bijvoorbeeld niet met het OV. Dat mag ook niet, ik heb die noodzakelijkheid niet. Ik kan ook in 2022 naar het Rijksmuseum als ik tijd van leven heb. En voor wie wel in het OV moet, is er een oceaan aan mogelijkheden om je identiteit te onderstrepen. Het mondkapje als statement: als uiting voor wie je bent, voor wie je wil zijn. Vet.

De grootste schok tijdens de persconferentie was dat Irma Sluis, de nationale gebarentolk, -zeg maar onze Irma-, woordeloos en zonder ondertiteling werd ingewisseld voor een anonieme gebarentolk die dingen ging uitleggen die ik helemaal niet meer wilde weten. Na Irma.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren