Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (12)’

Ook gekeken naar de persconferentie van afgelopen dinsdag met Rutte en Van Dissel?

Hugo de Jonge ontbrak. Dat was expres. Hij was nog aan het herstellen van de flappathon in het weekend. Een flappathon is een faliekant mislukte poging om in een marathon een geschikte app te traceren.

Flut was het met de apps. Veel te snel in elkaar geknutseld. Bovendien kon de pers er bij afwezigheid van Hugo ook geen netelige vragen over stellen. Ik denk dat de app in de hele persconferentie de olifant in de kamer was. Al kwamen de mondkapjes er ook dit keer weer bekaaid vanaf.

Op 7 april voorspelde minister van Rijn nog dat er 4,5 miljoen mondkapjes per week nodig waren, alleen al voor de zorg. Hij ging het aantal mondkapjes nog veel verder opschalen en hij zag zichzelf daar wel in slagen. Het is de laatste weken opmerkelijk stil rond van Rijn. Los van de mededeling dat hij een ‘goed’ gesprek had gehad met de Chinezen.

De andere olifant in de kamer was de testcapaciteit en het contactonderzoek. Het scheerde rakelings over. Zo werd niet besproken dat er nog steeds onvoldoende testmateriaal is en dat de GGD-en in Nederland onvoldoende bemensing hebben om bron- en contactonderzoek te doen als straks de maatregelen versoepeld worden.

In Duitsland testen ze zich een ongeluk en jagen ze het virus met bron- en contactonderzoek uit naden en kieren. 

Om niet in ongenade te vallen, ga ik hier geen verband leggen tussen de hervatting van de Bundesliga en het staken van de Nederlandse competitie.

Ik vond het teleurstellend, geen enkele versoepeling van de maatregelen, los van de scholen en de jongere sporters. Iedereen heeft zich wekenlang keurig gehouden aan de tekst in de rechterbovenhoek van RTL: Blijf thuis, daarna opgevolgd door Samen sterk. En zeep was volgens Unilever niet aangesleept te krijgen.

Rutte had geworsteld en met hem alle (medische) experts. Waar is de psycholoog? Die had zo een empathische zin uit zijn mouw geschud, een snufje hoop geserveerd, een klein beetje perspectief gegeven. Waar is de econoom? Die had makkelijk kunnen benadrukken dat veel ondernemers al heel creatief bezig zijn met het inrichten van het ‘nieuwe normaal’ van de 1,5 meter samenleving.

Wij zijn volwassen burgers, maar wij zijn ook mensen, en mensen hebben een beloning nodig voor goed gedrag, en zicht op een perspectief.

Ik ben dus maar het tuinmeubilair te lijf gegaan. Met een schuurmachine.

Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren