Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (11)’

Wandelend op Cityplaza zag ik deze week twee opmerkelijke verschijnselen: er waren winkels open, die eerder gesloten waren, en gesloten monden, die eerder ‘open’ waren. Alsof er een verband bestond tussen die twee. Hoe meer winkels open, hoe meer monden bedekt. Dat verband is er niet, en als het wel zo is, dan kunnen we dat nog niet staven met wetenschappelijk onderzoek. Dat hebben we in deze tijd wel vaker. Het virus laat zich niet zomaar kennen.

Bij Jumbo voerde een magere vrouw met ontblote onder- en bovenarmen, die geheel bekleed waren met mysterieuze tattoo’s een ingewikkelde post transactie uit. De complexiteit leidde ik af aan de duur van de handelingen. Ze droeg een katoenen lap met een schreeuwerig zwart-wit patroon voor haar mond, met een knoop in de nek: western-style. Zo droegen de cowboys ze vroeger ook vanwege het opstuivende zand, en gewelddadige piraten die niet herkend wilden worden. 

De mondkapjes rukken op in het straatbeeld. Zoals de mondkapjes, ook wel mondmaskers genoemd, Nederland-breed oprukken als onderwerp van discussie. Ik ga nu even samenvatten wat ik tot nu toe heb begrepen van de mondkapjeskunde.

Volgens het RIVM doen mondkapjes op straat niet veel. Het leidt tot schijnveiligheid en het lokt mogelijk meer roekeloos gedrag uit. En er zijn trouwens ook geen mondkapjes beschikbaar. Volgens het RIVM kun je ook een besmetting oplopen via de ogen. Dus naast een mondkapje moet je een skibril dragen. En er zijn trouwens ook geen mondkapjes beschikbaar. Laat staan skibrillen. Bovendien, volgens het RIVM: bij het afdoen van het mondkapje krijg je mogelijk de opgevangen virusdeeltjes aan je handen, en als je dan aan je neus zit vraag je om moeilijkheden. En er zijn trouwens ook geen mondkapjes beschikbaar. Het RIVM raadt bovendien aan om niet zelf aan de slag te gaan met het in elkaar flansen van mondkapjes. 

Al op 23 maart brengt Buurtzorg een instructievideo voor het maken van mondkapjes van een keukenrol. Super makkelijk, een kind kan de was doen.  Benodigdheden: post elastiek, 3 vellen keukenpapier, een nietmachine, ijzerdraad en een tangetje. Voor wie liever een katoenen lap wil, is er een instructievideo van Omroep Zeeland. Overzichtelijk bedoeld, stappen keurig met een hoofdletter aangegeven, maar na de letter D haakte ik af. Ik begreep het niet meer, en ik heb ook geen naaimachine.

Ik zit eigenlijk ook nog te wachten op video’s voor het zelf maken van skibrillen, latex handschoenen, schorten en desinfecterende gel. Maar vooral om de waarheid. Kom op Rutte en het RIVM: hebben we geen mondkapjes nodig of hebben we ze niet nodig omdat ze er niet zijn?

Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren