Katern

Column SportID van de week: ‘Samen maken we gezond gewoon‘

Vanaf nu schrijft elke week één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

In deze zesde column valt de eer te beurt aan Julia van Weelden, buurtsportcoach en JOGG-regisseur: ‘Samen maken we gezond gewoon.’

Foto: Arend Bloemink

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Sinds jongs af aan heb ik, Julia van Weelden, altijd veel plezier gehaald uit sport en bewegen. Buiten spelen op het pleintje aan het einde van de straat, met vriendinnen samen naar de basisschool en later naar de middelbare school fietsen en achter de bal aan rennen op het hockeyveld. Fietsen en hockeyen doe ik nog steeds graag. Sporten en bewegen betekent voor mij naast plezier ook gezelligheid, ontspannen en lekker in je vel zitten, zowel fysiek als mentaal.

Mijn eigen ervaringen neem ik mee in mijn werk als buurtsportcoach en JOGG-regisseur. Als buurtsportcoach probeer ik Nieuwegeiners te verleiden om in beweging te komen en de toegevoegde waarde van sport en bewegen te laten ervaren. Plezier staat daarbij voor mij voorop. Als je er geen plezier in hebt, wordt het heel lastig om het vol te houden. Maar ook de toegevoegde waarde op het gebied van gezondheid, want afgelopen jaren is extra duidelijk geworden hoe belangrijk dit is.

Daarnaast ben ik sinds kort ook JOGG-regisseur. Dan denk je misschien, wat is dat? JOGG staat voor een gezonde jeugd en een gezonde toekomst. Met als doel om de fysieke en sociale omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder te maken. Samen met partners als MOvactor, de bibliotheek de Tweede Verdieping, kinderfysiotherapie en diëtiek van Gezondheidscentrum EMC, GGD, scholen, sportverenigingen en de gemeente Nieuwegein werkt JOGG aan een gezonde omgeving.

Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Met kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving. Maar die omgeving is nu helemaal niet zo gezond. Het is vaak moeilijk om de juiste keuzes te maken. Bij de supermarkt liggen de repen in de spotlight bij de kassa, in de kantine lonkt een patatje en de flitsbezorgers brengen binnen 10 minuten een zoete snack en frisdrank. Is het dan de bedoeling dat we helemaal niks ongezonds meer eten of drinken? Natuurlijk niet, daar moet af en toe ook ruimte voor blijven. Alleen is het momenteel voor kinderen, jongeren en hun ouder(s)/verzorger(s) moeilijk om in deze omgeving gezonde keuzes te maken. Als je van jongs af aan leert dat gezond gewoon en lekker is, heb je daar je leven lang profijt van.

Daarom richten we ons met JOGG op de vier onderwerpen water drinken, genoeg bewegen, gezond eten en goed slapen. Aandacht voor deze thema’s draagt bij aan het voorkomen van overgewicht en obesitas. Dat hier een grote uitdaging ligt blijkt uit de cijfers. Landelijk heeft één op de vijf kinderen overgewicht of obesitas, in Nieuwegein is dit één op de zeven kinderen. Samen met alle partners wil ik mijn steentje bijdragen om onze jeugd op te laten groeien tot een gezonde generatie. Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.

Stel je eens voor dat iedereen lekker in z’n vel zit. Dat we allemaal gezond eten, veel water drinken, genoeg bewegen en goed slapen. Zo’n gezonde toekomst, dat wil toch iedereen?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk