Katern

Column SportID van de week: ‘De beweegnorm’

Vanaf nu schrijft elke week een van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

In deze eerste column valt de eer te beurt aan Cees van Rootselaar, sport coördinator bij SportID Nieuwegein: ‘Haalt elke inwoner van Nieuwegein de beweegrichtlijnen?’

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Cees van Rootselaar
Mijn naam is Cees van Rootselaar, sinds 5 jaar sport coördinator bij SportID en ik heb de eer om dit mooie team aan te sturen. Mijn passie voor sport begon al vroeg, ik heb namelijk een verleden als professioneel basketballer als International en vijf keer Nederlands Kampioen. Naast mijn rol als sportcoördinator ben ik ook bondscoach van het Nederlands Heren Rolstoel Basketbal Team en zijn we afgelopen december Europees Kampioen geworden.

Waarom vertel ik je dit? Omdat ik als bondscoach dagelijks meemaak dat sporten en bewegen heel belangrijk is voor je mentale weerbaarheid, plezier, gezondheid, slapen maar ook dat het voor iedereen mogelijk moet zijn!

SportID gaat wekelijks voor ‘digitale Nieuwegeiner’ een column schrijven over haar werkzaamheden maar zeker ook over de uitdagingen die er in Nieuwegein zijn op het gebied van sport, bewegen en positieve gezondheid.

Maar nu weer terug naar de onze buurtsportcoaches en sportpark manager en de opdracht die wij van de gemeente Nieuwegein hebben gekregen: ‘Iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen’. Dit doen wij niet alleen maar met heel veel mooie partners in Nieuwegein. Denk hierbij o.a. aan sportverenigingen, sportaanbieders, huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, basisscholen, middelbaaronderwijs, de Tweede Verdieping, MOvactor, de Kom, buurtpleinen, Vrijwilligershuis, Sante partners, zorgverzekeraars, Merwestein, Verbindion, FC Utrecht maar ook de beleidsmedewerkers van de gemeente Nieuwegein.’

De uitdaging die SportID aangaat is dat iedereen in Nieuwegein kan sporten of bewegen. Sport en bewegen haalt mensen uit hun isolement en verbindt. Sport en bewegen bevordert een actieve gezonde leefstijl voor mensen mét en zonder beperking of chronische ziekte. Sport moet een plek zijn waar ook bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community én mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen. Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij.

Hoeveel moet je nu bewegen?
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

• Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
• Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
• Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
• En: voorkom veel stilzitten.

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:

• Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
• Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
• Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
• En: voorkom veel stilzitten.

Haal jij de beweegrichtlijn al?
Beweeg jij met ons mee? De buurtsportcoaches, sportpark manager en onze lokale partners zijn er voor jou! Kijk op de website van SportID Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk