College van B&W: ‘Luifelstede beste optie voor de statushouders’

De kogel is door de kerk bij het college van B&W van Nieuwegein. In een voorstel aan de raad heeft zij het plan voorgelegd om de nieuwe groep van maximaal 150 status houders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) te huisvesten in het lege pand aan de Luifelstede in de binnenstad van Nieuwegein. In de raadsvergadering van 27 oktober a.s. wordt de raad een voorstel voorgelegd. Voorafgaand aan deze  raadsvergadering vindt een extra vergadering van de commissie ABZ plaats waarin ingesproken kan worden. De bespreking zelf gebeurt in de raadsvergadering.

Het college: ‘Wanneer wordt gekeken naar de ervaringen met Zuilenstein kan alles overziend geconcludeerd worden dat er een aantal positieve en minder positieve aspecten zaten aan deze tijdelijke huisvesting. Een groot aantal van de minder positieve aspecten kan echter worden voorkomen door de opgedane ervaringen in Zuilenstein. Vanuit deze optiek is er dan ook geen reden om niet voor een tweede keer statushouders tijdelijk te huisvesten door middel van de huisvestingsregelingen vanuit het Rijk. Het pand aan de Luifelstede is de beste optie.’

Door voor de tweede keer te kiezen voor het huisvesten van statushouders op een tijdelijke locatie kan de gemeente Nieuwegein op tijd voldoen aan haar taakstelling, integreren statushouders sneller in de Nieuwegeinse samenleving en is de gemeente in staat statushouders gerichter in te laten stromen op de reguliere woningmarkt.

Als de gemeenteraad uiteindelijk niet zal kiezen voor tijdelijke huisvesting op één gemeenschappelijke locatie, de Luifeslstede in deze, dan zullen statushouders zich vestigen in vrijkomende woningen uit het reguliere woningaanbod, verspreid over de stad. Het college vindt dit geen goed idee. In het pand kunnen 150 statushouders gehuisvest worden voor de duur van maximaal 5 jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk