‘Collectieve zorgverzekering niet goedkoper’

Een collectieve zorgverzekering is in veel gevallen niet goedkoper dan een individueel afgesloten verzekering. Dat blijkt uit berichtgeving van het populaire consumentenprogramma Radar. Ook op Zorgwijzer staat een artikel waarin pijnlijk duidelijk wordt dat de collectieve verzekering – die 60 procent van de Nederlanders hebben – een sigaar uit eigen doos is.

In analyses van de vergelijkingssite staan meerdere rekenvoorbeelden waarin naar voren komt dat een polis die individueel wordt afgesloten veel voordeliger is dan een collectief. Bekijk ook: Zorgverzekering vergelijken 2019.

Enquête
Een recente enquête van Radar toont aan dat ongeveer 70 procent van de verzekerden die kiezen voor een collectieve zorgverzekering dit doen vanwege de korting. Maar in de praktijk is deze korting gebakken lucht, aangezien deze wordt gegeven op een verzekering die van zichzelf al hoog is geprijsd. Wie zijn zorgverzekering vergelijkt, komt er al snel achter dat het elders goedkoper kan.

Volgens Radar betalen collectief verzekerden gemiddeld 120 euro per jaar meer dan mensen met een individuele verzekering. Lilian Ploumen van de PvdA raadde mensen in de uitzending van Radar aan om kritisch te kijken naar de huidige (collectieve) zorgpolis. Het raadplegen van een vergelijkingssite kan daarbij helpen.

Minder korting
Op dit moment mogen verzekeraars maximaal 10 procent korting geven op een collectieve verzekering. Per 2020 gaat dit hoogstwaarschijnlijk naar 5 procent. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg hoopt daarmee dat verzekeringsmaatschappijen zich meer gaan onderscheiden op het zorginhoudelijke vlak en niet met verschillen in de premie.

Mocht het aanbod van collectiviteiten op langere termijn geen meerwaarde hebben, dan zal er worden gedebatteerd over het volledig afschaffen van de collectieve korting.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren