Coalitieakkoord Nieuwegein: ‘Meer voor elkaar’

Nieuwegein heeft een nieuw coalitieakkoord. GroenLinks, VVD, PvdA en Lokale Vernieuwing presenteren hun coalitieakkoord 2022 – 2026 met de titel ‘Meer voor elkaar’. Deze titel vat de ambities bondig samen: “We willen er in Nieuwegein meer voor elkaar zijn én we willen samen nog meer voor elkaar krijgen.”

In het akkoord staat beschreven wat de vier partijen willen bereiken in de komende vier jaar, de portefeuilleverdeling van de kandidaat wethouders en de financiële kaders. Daarmee is de koers gezet én is er volop ruimte om de komende jaren met de raad en de stad het gesprek aan te gaan over belangrijke vraagstukken.

Het zijn onzekere tijden met de klimaatcrisis, de wooncrisis, corona, de oorlog in Oekraïne en de inflatie. In ons akkoord staan ambitieuze plannen om daar het hoofd aan te bieden, gelijke kansen te bieden én om de stad nog mooier te maken. De gemeente draagt daaraan bij door een nabije en betrouwbare overheid te zijn. Daarnaast moeten we dat vooral samen doen: met alle inwoners, ondernemers, maatschappelijke- en regionale partners, de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie en het college. Alma Feenstra, fractievoorzitter GroenLinks en trekker van de formatie, zegt namens de partijen: “Door er meer voor elkaar te zijn, staan we samen sterk en kunnen we meer dan we soms denken. Zo werken we met elkaar aan een stad waar je je welkom voelt en waar je gezien wordt. Een stad waarin je jezelf mag zijn, waar je mee kan doen en waar je je veilig voelt”.

Vanuit die grondhouding pakt dit akkoord stevige problemen aan zegt Alma Feenstra: “Zo gaan we fors investeren in het tegengaan van energie-armoede, verduurzamen we de energiebronnen en helpen we inwoners en ondernemers bij de verduurzaming met subsidies. Gezond wonen krijgt vorm door de keuze voor gevarieerde woningen die passen bij Nieuwegein. Dat doen we in een groene omgeving die uitnodigt tot gezond bewegen en elkaar ontmoeten. We investeren in gelijke kansen met de focus op een aanpak laaggeletterdheid, armoede en kansen voor de jeugd. We koesteren onze historische kernen, versterken de levendigheid in de stad en stimuleren ondernemerschap. Ook zetten we in op het veiliger maken van onze stad door preventie, voorlichting over bijvoorbeeld cybercriminaliteit en het herkennen van ondermijning. Al met al een mooi pakket om samen te werken aan een duurzaam, groen, veilig en gezond Nieuwegein.”

Om de ambities uit het coalitieakkoord vorm te geven, worden als wethouder voorgedragen: Marieke Schouten (GroenLinks), Ellie Eggengoor (VVD), Guido Bamberg (PvdA) en John van Engelen (Lokale Vernieuwing).

De gemeenteraad gaat het coalitieakkoord op woensdag 15 juni tijdens een extra raadsvergadering bespreken. Tijdens de extra raadsvergadering op maandag 20 juni gaat de gemeenteraad besluiten over de benoeming van de voorgedragen wethouders. Aansluitend worden de wethouders beëdigd en geïnstalleerd. Beide vergaderingen zijn openbaar en bij te wonen in het Stadshuis of te volgen via de livestream van de gemeenteraad.

Klik hier voor het coalitieakkoord 2022-2026

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk