CDA tevreden met intrekken gedoogvergunning

Het CDA in Nieuwegein is tevreden met het besluit om de gedoogvergunning van de coffeeshop aan de Rapenburgerschans in te trekken. Het gebruiken van de Wet BIBOB, waar het CDA de burgemeester om heeft gevraagd, is uiteindelijk de aanleiding geworden om de vergunning in te trekken en de coffeeshop te sluiten.

De Wet BIBOB wordt gebruikt om bedrijven op criminaliteit, onrechtmatig handelen en onduidelijke financiele constructies te controleren. Het CDA heeft gevraagd om deze controle uit te voeren. De uitkomsten van die controle en de zorgvuldige beoordeling daarvan door burgemeester Backhuijs zijn reden om de gedoogvergunning en de horeca-exploitatievergunning van de coffeeshop in te trekken. Raadslid De Wild: “Dit resultaat is een steun in de rug voor de wijkbewoners van Fokkesteeg die zich al vaak hadden uitgesproken tegen de coffeeshop in hun buurt. Het intrekken van de vergunning is niet alleen een overwinning voor de leefbaarheid in Fokkesteeg, maar ook voor het gezond verstand. Het gebruik van softdrugs heeft zijn onschuld namelijk al lang verloren.”

Het CDA is al sinds de start van het Nieuwegeins gedoogbeleid in 2003 tegen een coffeeshop. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 gebruikte het CDA daarom ook de slogan ‘een coffeeshop in Nieuwegein, dat kan géén zuivere koffie zijn’, om aan te geven dat een coffeeshop niet past in een woonomgeving met dichtbij winkels en een kinderdagverblijf, zoals aan de Rapenburgerschans jaren het geval was.

De meerderheid van de gemeenteraad was steeds voorstander van het gedogen van een coffeeshop en daardoor bleef het drugsbeleid jarenlang onveranderd. In 2010 wist het CDA uiteindelijk die meerderheid te doorbreken door een brede raadssteun te krijgen voor haar voorstel om een onderzoek te starten om de coffeeshop uit de woonwijk te plaatsen. Het succesvol uitvoeren van het verzoek om de Wet BIBOB te gebruiken, heeft uiteindelijk het intrekken van de benodigde vergunningen tot gevolg.

Als de sluiting van de coffeeshop definitief wordt, betekent dat ook het einde van het Nieuwegeins gedoogbeleid. De gemeenteraad heeft in november 2011 gekozen voor een ‘uitsterfconstructie’. Dat houdt in dat er géén nieuwe coffeeshop in Nieuwegein komt als de shop aan de Rapenburgerschans stopt. “Het CDA zal er dan ook op blijven toezien dat dit raadsbesluit uitgevoerd wordt en er geen nieuwe vergunning gegeven wordt aan een exploitant”, aldus De Wild.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk