CDA teleurgesteld over coffeeshopbeleid

De CDA-fractie heeft zich altijd uitgesproken tegen coffeeshops vanwege de gezondheidsrisico’s en de leefbaarheid. Daarom hebben wij ook tegen de komst van een coffeeshop op de Rapenburgerschans gestemd. Een meerderheid van de Raad besliste toen anders.

Vorige week woensdag besprak de Raad het toekomstig te voeren coffeeshopbeleid. Het college stelde een nuloptie voor met uitsterfconstructie voor de aanwezige coffeeshop. In dit voorstel is echter geen deadline opgenomen. Zolang de ondernemer of de nu aanwezige beheerders doorgaan, kan de coffeeshop blijven zitten waar die zit. Dit kan nog decennia duren.

Voor ons onacceptabel. Een gezamenlijk amendement van ChristenUnie/SGP, VSP en CDA die pleitte voor de nul-optie, met een eerlijke termijn van maximaal 3 jaar voor de huidige coffeeshophouder om zijn bedrijf buiten Nieuwegein te verplaatsen of zijn zaak zonder verkoop van softdrugs voort te zetten, behaalde helaas geen meerderheid. Drie jaar is een termijn die naar onze mening de minste kans geeft op een financiële claim van de coffeeshophouder.

Ook vanwege mogelijke claims konden we het initiatiefvoorstel van Leefbaar Nieuwegein en Trots om de coffeeshop na afloop van zijn huidige jaarlijks aan te vragen gedoogverklaring per onmiddellijk te sluiten helaas niet steunen. De burgemeester gaf aan dat de gemeente bij een zo’n snelle sluiting, ook n.a.v. eerdere gerechtelijke uitspraken, een claim zou kunnen verwachten van de ondernemer van meer dan een miljoen euro. De CDA-fractie vindt dit een onaanvaardbaar risico in deze financieel uiterst onzekere tijden en ook gezien de pijnlijke bezuinigingen die we onlangs hebben goedgekeurd.

De CDA-fractie is wel erg blij met de inzet die het college wil gaan plegen om de overlast op de Rapenburgerschans en de onveiligheidsgevoelens bij 60 procent van de bewoners te verminderen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk