CDA solidair met alleroudsten

De CDA fractie maakt zich grote zorgen over de huisvesting van ouderen nu de negatieve effecten van allerlei maatregelen en ontwikkelingen duidelijk worden. Vorige week had de fractie een indringend gesprek met Zorgspectrum mede naar aanleiding van het bericht dat verzorgingshuis Zuilenstein binnenkort geen nieuwe bewoners meer mag opnemen en dat op termijn het verzorgingshuis zal worden gesloten. Dit heeft alles te maken met het feit dat mensen die nu een zzp1 of zzp2 indicatie hebben vanaf 1 januari 2013 niet meer in aanmerking komen voor een plek in een verzorgingshuis en dus ook in Zuilenstein. In 2014 komt daar ook nog de groep bij met een zzp3 indicatie. Wanneer de zzp4 indicatie hier ook onder gaat vallen is nog onduidelijk. Dit gaat gevolgen hebben voor al onze ouderen.

Dit alles komt voort uit het feit dat al jaren wordt gesteld dat ouderen de wens hebben om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Daar is het CDA een groot voorstander van. Wij zijn voor een samenleving waarin naastenliefde en persoonlijke verantwoordelijkheid belangrijk zijn en ertoe bijdragen dat mensen zo lang mogelijk op een kwalitatieve wijze in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. We zijn voor het versterken van gemeenschappen. Vrijwilligers en mantelzorgers spelen daar een grote rol in.

De fractie is er echter ook van overtuigd dat er met name bij veel 80-plussers weldegelijk de behoefte is aan een kleinere woning en zorg en hulp op maat. Dat zij daarbij zo lang mogelijk zelf de regie in eigen handen willen houden, onderkennen wij ook.

Nu zorgt een stapeling van maatregelen en ontwikkelingen voor een situatie waar wij grote zorgen over hebben. De indicatiestelling voor verzorgingshuizen verandert al vanaf 1 januari a.s. Er wordt pas vanaf 2015 vanuit het Rijk geïnvesteerd in wijkverpleegkundigen, de thuiszorg etc. worden overgeheveld naar de gemeente inclusief een forse bezuiniging. De ontwikkeling van woonservicezones gaat langzaam en bouwprojecten komen niet meer van de grond. Tegelijkertijd moeten steeds meer ouderen zelfstandig blijven wonen en worden daarmee afhankelijk van naastenliefde door vrijwilligers, familie en buren en professionele hulp en zorg aan huis.

Om met name die zorg en hulp op maat door professionals voor de groeiende groep ouderen betaalbaar te houden, en daarmee ook beschikbaar voor mensen met een kleine beurs, is het belangrijk dat die zo efficiënt mogelijk wordt georganiseerd. Daarvoor is het nodig dat ouderen niet overal verspreidt over de stad wonen, maar ook de mogelijkheid hebben om in complexen bij elkaar te wonen.

Gezien alle bovengenoemde zaken vindt het CDA dat het college snel in gesprek moet gaan met woningcorporaties om ervoor te zorgen dat een aantal huurcomplexen in Nieuwegein zo snel mogelijk betiteld worden als seniorencomplexen voor mensen met een zzp1, zzp2 of zzp3 en mogelijk ook zzp4 indicatie. Daarvoor is het ook nodig om het toewijzingsbeleid aan te passen. Het CDA zal er bij het college op aandringen om snel met een Plan van Aanpak te komen, om zo te voorkomen dat ouderen op hoge leeftijd in een situatie terecht komen dat onduidelijk wordt waar zij uiteindelijk terecht komen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk