CDA in Nieuwegein stelt vragen over sterfte zwanen

Sinds 13 juli is er sprake van massale sterfte van eenden, vissen en zwanen in het water achter de Rendierweide in Batau-Noord. Vele omwonenden belden sindsdien de nodige instanties, waarbij ze tegen een aantal zaken aanliepen. Naar aanleiding daarvan heeft het CDA een aantal vragen aan het college van Nieuwegein gesteld.

Vogelopvang gesloten
Vogelopvang Rotsoord is gesloten, waardoor het niet meer mogelijk is om daar zieken vogels naartoe te brengen. Dit geldt ook voor de Dierenambulance. Het personeel van de dierenambulance stelt dat ze in principe dus ook niet meer komen naar meldingen betreffende vogels. Het is nu onduidelijk waar inwoners nu terecht moeten als zij vogels in nood aantreffen.

Botulisme
De man van de dierenambulance gaf aan dat de dode zwanen, eenden en vissen en de nog half levende zwanen alle tekenen van botulisme hebben. Vele omwonenden en eigenaren van honden maken zich zorgen over de veiligheid. Met het warme weer hebben kinderen in bootjes op het water gevaren, hebben ze er gevist en hebben de zwanen de grasoevers, tevens hondenuitlaatplaats, vervuild met hun uitwerpselen etc.

Pas nu, nadat er al 6 jonge zwanen en verschillende eenden en vissen dood zijn gegaan, gaat er op een volgend kadaver sectie verricht worden om na te gaan of er botulisme heerst of dat er iets anders speelt. “Wij vinden dat er veel eerder sectie verricht moet worden om eventueel botulisme vast te kunnen stellen”, vindt Renée Blom. “Vooral op plekken waar kinderen en honden makkelijk bij het water kunnen komen, moet je zo snel mogelijk weten of zij gezondheidsrisico’s lopen.”

Communicatie
Het CDA vraagt het college om er zorg voor te dragen dat bij langdurig warm weer of in andere bijzondere situaties (zoals het sluiten van de vogelopvang) proactief via alle benodigde kanalen richting onze inwoners gecommuniceerd wordt hoe zij moeten handelen als zij dieren in acute nood aantreffen.

Rendierweide
Sinds enkele jaren is de enorme sterfte aan vogels en vissen in het water achter de Rendierweide een terugkerend fenomeen. Omwonenden constateren dat de doorstroming sterk verminderd is, sinds een gemaal richting de A2 in het verlengde van dit water is uitgeschakeld. Anderen zeggen dat dit is begonnen nadat enkele jaren geleden het water grondig is uitgebaggerd. Blom: “De omwonenden zijn dit meer dan zat. Niet alleen vanwege de stank, maar vooral omdat het dramatisch is zwanen te zien verdrinken omdat ze te beroerd zijn om hun kop boven water te kunnen houden. Hetzelfde geldt voor de eenden. Wij vinden dat het college het Waterschap dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit moet opdragen de oorzaak te achterhalen.”

Buurtbewoonster Marian Blaauw met één van de geredde zwanen

ONDERZOEK
Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat weten dat er onderzoek plaatsvindt naar de situatie rond de vijver. Zo zijn er vanochtend twee dode zwanen opgehaald, deze zijn naar Lelystad gebracht voor verder onderzoek.

In overleg met de gemeente zijn er daarnaast borden geplaatst bij het water. Het waterschap adviseert om niet het water in te gaan. Ook luidt het advies om de dieren in het water niet te voeden. “Dit trekt namelijk vogels aan, die poepen weer in het water en dat onttrekt zuurstof aan het water.”

Verder onderzoekt het waterschap of de doorstroom van het water goed is. Volgens het Hoogheemraadschap lijkt die echter voldoende in orde.

One thought on “CDA in Nieuwegein stelt vragen over sterfte zwanen

  1. John

    Zowel achter de rendierweide als pauwoogweide en de vuurvliegweide is water wat smerig en stinkend is.
    Het ligt ook vol met allerlei rotzooi,maar de gemeente doet hier totaal niets aan.
    Dat zal wel met de bezuiniging te maken hebben.
    Zelf hebben ze daar geen last van ,alleen de bewoners, maar dat interesseert de gemeente geen donder

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren