CDA krijgt bijval flexibel cameratoezicht

De burgemeester ziet voordelen in de door het CDA gedane suggestie om naast een vaste camera voor de Rapenburgerschans ook met een flexibel systeem van cameratoezicht te werken in Nieuwegein. De suggestie wordt nu onderzocht door de burgemeester en die past het huidig voorstel aan.

Deze toezegging kreeg het CDA van de burgemeester tijdens de behandeling van de verbetervoorstellen voor de leefbaarheid aan de Rapenburgerschans. Eerder, in november 2011, gaf de gemeenteraad de burgemeester al diverse aanbevelingen mee om de overlast van hangjeugd en gevoelens van onveiligheid aan te pakken. Woensdag 11 april j.l. zijn de concrete uitwerkingen van die aanbevelingen besproken met de gemeenteraad.

Eén van de voorstellen, naast de inzet van meer politiesurveillances en jongerenwerk, is het invoeren van cameratoezicht. Een lijn die het CDA kan steunen als middel om de overlast terug te dringen. Het CDA realiseert zich dat het toepassen van camera’s in de openbare ruimte tot de categorie ‘zwaarder geschut’ gerekend mag worden. Maar diverse overlastgevende jongerengroepen in Nieuwegein verdienen ook een zwaarder handhavingmiddel om overlast tegen te gaan.

CDA-Raadslid De Wild: “Het pleidooi van het CDA om flexibel cameratoezicht in te zetten ligt in het gegeven dat overlast steeds extremer wordt, vaker op wisselende plekken plaatsvindt en zich ook zeer snel kan verplaatsen”. In het bijzonder denkt het CDA aan de wijk Doorslag waar steeds vaker en heftiger overlast voorkomt en bewoners aangeven dat de maat nu vol is. Een samenscholingsverbod gaat daar blijkbaar niet ver genoeg om de problemen aan te pakken of overlastgevers op te pakken wanneer de regels fors overschreden worden. Maar ook in Galecop en Muntplein wordt soortgelijke overlast in toenemende mate ervaren. Flexibel cameratoezicht zou daar dan een passend middel kunnen zijn in handhaving, preventie of opsporing.

De burgemeester gaat de suggesties verder uitwerken en gaat ervaringen opdoen bij buurgemeenten zoals IJsselstein, waar ook stevige overlastproblematiek waarneembaar is en cameratoezicht wordt besproken. In het derde kwartaal 2012 wordt het nieuwe voorstel voor de inzet van, zo mogelijk, flexibel cameratoezicht voor heel Nieuwegein besproken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk