CDA in gesprek met kiezers over de koers van Nederland

Zaterdag 1 september was het CDA op campagne in het Stadscentrum van Nieuwegein. De twee weken voor de verkiezingen van 12 september zijn spannende weken. Veel kiezers geven aan nog niet goed te weten welke partij ze gaan kiezen of moeten nog een keuze maken tussen verschillende partijen. In de diverse gesprekken bij onze CDA-kraam werd door kiezers veelvuldig aangegeven liever een stabiel politiekmidden te steunen dan een verkiezingsuitslag te zien waarin zowel linkse partijen (SP) of rechtse partijen (VVD) een groot aantal zetels behalen. Kiezers zien daarin een lange formatie tot gevolg. Kiezen voor het CDA past voor die kiezers daar gewoon bij. Een goede opsteker! Aan de hand van drie uitspraken van kiezers blikken we terug op deze campagnedag.

“Houd ik mijn baan nog?”
In de gesprekken komt sterk naar voren dat inwoners zich zorgen maken over tal van onderwerpen die betrekking hebben op baanzekerheid en het herstel van de economie. Gelukkig is de economische situatie in Nederland niet gelijk aan die van diverse andere Europese landen en die voorsprong moeten we dan ook zeker behouden. Werk is daarin voor het CDA een belangrijk uitgangspunt. Voor het CDA is het uitgangspunt dat iedereen die kan werken, moet werken. Betaald werk is nog steeds de beste manier om volwaardig aan de maatschappij deel te kunnen nemen. Het recht op een uitkering moet gekoppeld zijn aan het vinden van een baan.

Om de positie van oudere werknemers te versterken, moet leeftijdsdiscriminatie streng worden bestreden. Werkgevers krijgen een premiekorting om (werkloze) ouderen in dienst te nemen. Iedere werknemer in Nederland moet de mogelijkheid krijgen om in overleg met de werkgever een verzoek in te dienen bij zijn werkgever om flexibel te kunnen werken. Daardoor kunnen bijvoorbeeld werk en zorg beter gecombineerd worden. De werknemer krijgt bovendien zelf meer zeggenschap over zijn werkplek en werktijden.

“Ik wil mijn kinderen een goede toekomst geven…”
De CDA-kinderagenda die het CDA in Nieuwegein heeft opgesteld werd ook vandaag weer uitgedeeld. Het is een overzicht van CDA-punten die belangrijk zijn voor de versterking van gezinnen. In een gezin voelen mensen zich thuis, omdat mensen er naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen en als het moet grenzen stellen. Daarom vinden wij gezinnen – in welke samenstelling dan ook – belangrijk en willen wij er extra dingen voor doen. We willen dat ouders de zorg voor hun kinderen goed kunnen combineren met hun werk, maar ook dat gezinnen genoeg geld hebben om voor elkaar te zorgen. Daarom behouden wij de kinderbijslag en andere kindregelingen. Maar er is meer. Wij vinden het ook belangrijk dat gezinnen in een fijne buurt wonen waar kinderen veilig kunnen spelen. In Nieuwegein realiseert het CDA dat zich ook. Het CDA is met succes vasthoudend geweest op het sluiten van de coffeeshop. Zo hebben wij een kindvriendelijker leef- en schoolomgeving kunnen realiseren.

“Je vraagt je soms af, waar gaat onze samenleving naar toe”
In tijden van zorgen en economische crisis vergeten we nog wel eens hoeveel inwoners zich belangenloos inzetten voor anderen. Wind mee of wind tegen, betrokken zijn op kwetsbare groepen is altijd belangrijk. Dat blijft belangrijk omdat we onze samenleving met elkaar moeten en kunnen vorm geven. Om prettig te blijven wonen, nieuwe kansen te benutten en bedreigende situaties te voorkomen. Op allerlei plaatsen ontstaan initiatieven van burgers die zich vaak belangeloos willen inzetten voor hun naaste of een vereniging. Het zijn voorbeelden van initiatieven die door mensen zelf zijn bedacht en waar de overheid nauwelijks bemoeienis mee heeft gehad. Zo ziet het CDA het graag: een overheid is er niet om alles voor mensen te regelen, maar moet vooral barrières wegnemen die ze ervaren op het moment dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.

De komende twee weken zijn we als CDA nog op verschillende manieren actief. Actief om u te laten zien dat een stem op het CDA een keuze is voor werk, gezin en samenleving. Drie kansen voor de komende moeilijke jaren. Doet u mee? Want samen kunnen we meer! Benieuwd naar meer? Klik op het filmcamera-icoon.

Roelof de Wild
Raadslid CDA

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk