CDA feliciteert Barbarakerk van harte!

Wat moet het voor het restauratiefonds van de Barbarakerk in Vreeswijk een fijne woensdagmiddag zijn geweest op 10 december. Want na een flink aantal jaren kan de uit 1910 stammende Barbarakerk in Vreeswijk eindelijk worden gerestaureerd. De financiën zijn zeker gesteld door een subsidie van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.

Het CDA in Nieuwegein omarmt al vanaf het begin de plannen tot grootschalige restauratie van de Barbarakerk in Vreeswijk. Het dak, het loodwerk en de glas-in-lood ramen moeten worden hersteld. De CDA-fractie van Nieuwegein heeft, in samenwerking met leden van het Restauratiefonds en het kerkbestuur, prominente CDA’ers uit de Provincie en de Tweede Kamer ook warm weten te krijgen voor dit prachtige gebouw. Deze lobby resulteerde eerder al in een financiele toezegging maar deze week kwam het verlossende woord.

Er werd bekend gemaakt welke monumenten in aanmerking komen voor een bijdrage uit de eenmalige toekenning van 50 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld. Op voorspraak van de Tweede Kamerfractie van het CDA werd besloten deze gelden te bestemmen voor de restauratie van 24 kerkelijke, culturele en industriële monumenten. De Barbarakerk behoort tot de 17 monumenten die subsidie krijgen voor een volledige restauratie. De RACM heeft ruim twee miljoen gereserveerd voor deze kerk! Gevoegd bij de acht ton waarvoor Stichting Restauratiefonds Barbarakerk zich garant had gesteld is nu zeker dat de monumentale kerk behouden blijft voor de Nieuwegeinse gemeenschap.

De kerk speelt een belangrijke rol in het kerkelijke en maatschappelijke leven in Nieuwegein. De volkskerstzang tijdens Vreeswijk bij Kaarslicht vindt er plaats. Ook de vele concerten waaronder het Requiem op 4 mei hebben er hun plaats. Daarnaast zijn er bijeenkomsten van scholen die zelf geen grootschalige accommodatie hebben. Het gebouw is daarmee een “levend monument” naast haar beeldbepalend uiterlijk in het beschermd dorpsgezicht.

Dus denk allemaal op kaarsjesavond even aan de Barbarakerk als u er langsloopt, liever gezegd: loop er even binnen! Ik zal zeker tijdens de Volkskerstzang in de kerk extra trots zijn op wat het Restauratiefonds voor elkaar heeft weten te krijgen. Met vertrouwen kan de kerk en Nieuwegein 2009 in gaan en de restauratiewerkzaamheden opstarten. Dat moet een goed gevoel geven!

Roelof de Wild

CDA-fractie

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk