Opgelicht in wanhopige zoektocht naar nieuwe woning: ‘We stonden al met een bus vol spullen voor de deur’

Al twee jaar lang zoekt Marco Hofman een nieuw huis voor zijn samengestelde gezin. Met zijn vrouw en vier kinderen woont hij in een driekamerappartement in Nieuwegein. Toen een eengezinswoning met vijf slaapkamers op hun pad kwam, konden ze hun geluk niet op. Eenmaal met vier kinderen en een bus vol spullen voor de deur, bleek de woning helemaal niet te huur. Verslagen en vol verdriet doen ze hun verhaal.

De huizenzoektocht van Marco en zijn vrouw is er één als die van zo velen: hopeloos. Hij werkt als zzp’er en is woningstoffeerder, zijn vrouw werkt in de zorg. Hun inkomen is te hoog voor een sociale huurwoning. Maar in de vrije sector komen ze er niet tussen.

Allebei hebben ze twee kinderen uit een eerdere relatie. Twee jaar geleden zijn ze samen gaan wonen. “De situatie van mijn vrouw was onhoudbaar, omdat ze moest vluchten voor haar ex. En ze heeft geen familie waar ze bij kon wonen.”

Al twee jaar slapen Marco en Thekla in de woonkamer van hun appartement

Direct zijn ze gaan zoeken naar een grotere woonruimte. Want het appartement met twee slaapkamers waar ze nu in wonen, is echt te klein. De ouders slapen in de woonkamer en de kinderen delen een kamer. “Mijn bonusdochter keek zo uit naar een eigen kamer. Ze had al een plattegrond met een indeling van de kamer die ze zou krijgen. En mijn vrouw en ik keken ook uit naar een eigen slaapkamer, wat meer privacy.”

Ze vonden hun droomwoning op Facebook. Vijf slaapkamers, 800 euro. “Het leek een geschenk uit de hemel. Na twee jaar zoeken was het een droom die uitkomt.”

‘Verhuurders hadden een goed verhaal’
De zogenaamde verhuurders wonen in Spanje en hadden een goed verhaal, vertelt Hofman. “De verhuur was al een keer misgegaan en ze wilden niet voor elke bezichting naar Nederland vliegen.” Marco snapte dat wel. “En de verhuurders wilden zeker weten dat we serieus waren, dus hebben we 1600 euro overgemaakt, één maand huur en de borg.”

Gisteren was de grote dag. Het gezin stond om 13.00 uur met een bus vol spullen op de stoep van wat ze dachten dat hun nieuwe woning was. Maar eenmaal daar, deed er een iemand open die van niks wist. “Die man schrok zich dood. Dit is mijn huis en het is verkocht, ik moet er eind van de maand zelf uit”, werd tegen het gezin gezegd. “We waren verslagen en verbouwereerd. Dit kan niet waar zijn! We stapten weer in de auto en dachten: we zijn opgelicht.”

Het gezin is er nog nauwelijks van bekomen. “Ik voel me schuldig naar mijn kinderen en naar mijn bonuskinderen. Die zijn thuisgebleven van school vandaag, ze hebben geen oog dichtgedaan vannacht. De school begreep het gelukkig.” Alleen de jongste van 6 is naar school gegaan. “Die kwam wel thuis met een tekening van een huis waar wij in zouden gaan wonen. Die droom is ze ontnomen.”

Argwaan hadden ze vooraf niet, vertelt Hofman. “We snapten het verhaal van hun kant, daarom hadden we helemaal geen twijfel. Ik heb mijn verhaal uitgelegd. En zij zochten mensen die het huis netjes zouden houden.” Het leek een perfecte match, zegt Hofman. Dat ze niet naar Nederland kwamen voor de overdracht, snapte hij ook. “Ze wilden niet continu op en neer vliegen.”

Hofman heeft aangifte gedaan, maar kansrijk is zijn zaak niet, denkt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk. “Als de dader wordt gepakt en die heeft het geld nog, dan kan je het misschien terugkrijgen. Maar mensen kunnen het beter als verloren beschouwen”, zegt de woordvoerder tot haar spijt. “Het heeft veel impact, zo’n situatie. Als je in woningnood zit, heb je echt een probleem.”

De kinderen moeten hun dozen weer uitpakken, in hun oude huis

Het aantal aangiftes van dit soort praktijken daalt al een aantal jaar op rij. In 2019 zijn er 383 aangiftes gedaan, in 2020 waren het er 271 en in 2021 nog maar 211. Die daling komt door strengere controles van verhuurplatforms, legt Wijngaarde uit. “Daar wordt bijvoorbeeld intensiever gescreend en worden gebruikers van tips voorzien.” De praktijken verplaatsen zich nu naar sociale media, aldus Wijngaarde.

Ze heeft ook nog tips voor mensen die een advertentie niet vertrouwen. “Check de foto’s op Google Image Search. Vaak komen de foto’s van ‘echte’ sites, bijvoorbeeld Funda. En ga eerst kijken voordat je geld overmaakt. Bel aan, bijvoorbeeld ook bij de buren”, besluit Wijngaarde.

Hofman is strijdvaardig. “Ik wil mensen waarschuwen; doe goed onderzoek.” Hij wil niet dat andere mensen in dezelfde val trappen. Het geld is hij kwijt denk ie. Maar dat is niet zijn grootste zorg. “Ik blijf doorvechten voor een andere woning.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk