CDA betreurt keuze voor opheffen PAUW Bedrijven

Het CDA hecht er grote waarde aan dat iedereen naar vermogen kan meedoen in onze samenleving. Dat meedoen naar vermogen vindt voor veel mensen plaats in het hebben van een baan. Het draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde en geeft mensen de kans om samen met anderen te presteren in de arbeid die ze verrichten. Dit raakt aan de kern van onze christendemocratische visie op de samenleving. Daarom ook heeft het CDA vorig jaar met een motie de gemeenteraad gevraagd zich uit te spreken voor het behoud van de deskundigheid en ervaring die bij PAUW Bedrijven aanwezig is. Juist die deskundigheid en ervaring is van groot belang bij het naar werk begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Door landelijke politieke keuzes is de Wet sociale werkvoorziening een sterfhuis geworden. En het bouwen van een toekomstbestendig verdienmodel daarop is onrealistisch. Maar dat betekent niet dat het CDA het college onverkort volgt in hun hardnekkige keuze voor het opheffen van PAUW Bedrijven. Zeker niet omdat nog onduidelijk is hoe de arbeidsmarkttoeleiding van de kwetsbare mensen, die nu door PAUW worden bediend, er uit komt te zien. Het college zet in op het versnipperen van de expertise van PAUW in plaats van het te behouden, zoals een meerderheid van de Nieuwegeinse gemeenteraad eerder bij motie heeft gevraagd! Het CDA wil niet de huidige, oude schoenen weggooien voordat er zicht is op een nieuw paar schoenen.

Het CDA was aangenaam verrast door de alternatieven uit de second opinion in opdracht van de OR van PAUW Bedrijven. Die alternatieven bieden volgens ons volop kansen voor een gezonde doorontwikkeling van PAUW Bedrijven richting een sociaal werkbedrijf of sociaal detacheringsbedrijf. Die twee modellen worden in veel andere delen van het land met succes toegepast, dus waarom ook niet in deze regio? Zo kan volgens het CDA een voor alle betrokkenen werkbare en toekomstbestendige doorontwikkeling van PAUW Bedrijven ontstaan.

Het CDA vindt in het voorstel van het college over de toekomst van PAUW Bedrijven een realistische keuzemogelijkheid ontbreekt. Er wordt vanuit een tunnelvisie hardnekkig vastgehouden aan het opheffen van PAUW Bedrijven. Dat er realistische en elders veelvuldig toegepaste alternatieven zijn, wordt stelselmatig genegeerd. Het college presenteert een keuze tussen het sterfhuis van de SW, of het opknippen van PAUW Bedrijven en alles in eigen huis willen oplossen. Het CDA wilde meer aandacht voor de alternatieven uit de second opinion van de OR in twee gelijkwaardig uitgewerkte plannen op hoofdlijnen. We hebben daarvoor, samen met de ChristenUnie, een wijziging op het raadsbesluit voorgesteld. Maar ondanks kritische woorden eerder is dat voorstel door de coalitiepartijen (VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks) weggestemd. Het CDA heeft vervolgens tegen het gewijzigde raadsbesluit gestemd, omdat daarmee feitelijk wordt gekozen voor het opheffen van PAUW Bedrijven. In onze ogen versnippert daarmee ook de deskundigheid en ervaring van PAUW Bedrijven, waarvan de meeste partijen eerder hebben gezegd dat ze die wilden behouden. Het CDA vindt dat een onbegrijpelijke keuze.

2 thoughts on “CDA betreurt keuze voor opheffen PAUW Bedrijven

  1. Alie Zingel de Vaal

    Pauw moet blijven. Maak dit moois niet kapot alstublieft.

  2. Steven Van Den Boogert

    Gooi deze werknemers zeker niet de diepte in en
    Pauw moet open blijven voor deze kwetsbaar en beperkte mensen
    Ik raad de mensen aan om jullie stem te laten horen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk