Cals MUN wint de Nieuwegein Award voor ‘Duurzaamheid 2017’

In een vol Sport- en Evenementencomplex Merwestein hebben leerlingen van het Cals College de Award voor ‘Duurzaamheid 2017’ in ontvangst mogen nemen. Zij lieten ‘Energie-N’ en Veronique Vermeulen van het Wenkebachplantsoen achter zich.

De jury constateert dat er slechts vijf duurzame initiatieven zijn voorgesteld voor de Nieuwegein Award Duurzaamheid. ‘Dit is weinig als je daarbij bedenkt dat de jury het begrip duurzaamheid interpreteert in volle breedte. Uitgangspunt is de definitie van de VN Commissie Brundtland 1987. Samengevat luidt deze: ontwikkelingen binnen huidige generaties mogen toekomstige generaties niet belemmeren in hun gebruiksmogelijkheden’ aldus de jury.

De jury over de winnaars: ‘Wij zijn onder de indruk van het feit dat leerlingen van het Cals College in Nieuwegein proberen tijdens hun opleiding tweetalig VWO, het thema Duurzaamheid kiezen voor hun internationaal project. De deelnemende leerlingen worden getraind in (Engelstalige) debattechniek voor een mondiaal overleg volgens het model van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het programma houdt ook in dat er internationale uitwisselingen van leerlingen plaatsvinden op kosten van de leerlingen. Zij investeren daarmee zelf nu al in een duurzamere toekomst. Tegelijkertijd laten ze zien dat duurzame ontwikkeling een mondiale aanpak vraagt en dat zij dit als een belangrijk thema zien waarvoor zij zich nu al willen inzetten, ook in de Nieuwegeinse samenleving.’

‘De leerlingen hebben in 2017 al een aantal trainingen gedaan. De jury weet dat ook andere scholen in Nieuwegein wel aan het thema duurzame ontwikkeling werken. De huidige en komende generaties worden zo voorbereid op het duurzamer maken van Nieuwegein.’

‘Laat deze Nieuwegein Award Duurzaamheid een voorbeeld zijn om komende jaren nog meer initiatieven te nemen en deze vooral voor te dragen voor nominatie’ aldus de jury.

Leerlingen van het Cals MUN (Foto: Wouter Haring)

Ook genomineerd waren:

Nummer drie ‘Energie-N’
Het is een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling. Via Samen Duurzaam Nieuwegein zijn energieambassadeurs opgeleid die mensen helpen om te komen tot energiebesparende maatregelen. Deze activiteiten zijn gebundeld onder de naam ‘Energie-N.’ In 2017 zijn bewoners met vergelijkbare problemen in bepaalde straten bijeengebracht om samen tot oplossingen te komen. Het initiatief heeft waardering in de regionale pers gekregen. Wellicht groeit het uit tot een belangrijk middel om de klimaatdoelen lokaal en regionaal te bereiken.

Nummer twee is Mevrouw Veronique Vermeulen van het Wenkebachplantsoen
Het is een initiatief van 1 actieve mevrouw die het initiatief nam om in haar flatgebouw gescheiden inzameling van Groent- Fruit en Tuinafval mogelijk te maken. Voorwaarde voor deze gescheiden inzameling was namelijk dat er een aanzienlijk aantal bewoners van de flat mee zouden moeten doen. Door langs de deuren te gaan en medestanders te vragen heeft zij voldoende mensen bereid gevonden om mee te doen. Er is vervolgens een locatie gevonden voor de container en zo wordt weer bijgedragen aan een duurzamere afvalinzameling.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren