BVRR: ‘Provincie Utrecht kiest verkeerde prioriteiten voor duurzame energie en woningbouw’

‘De Provincie Utrecht kiest verkeerde prioriteiten op het gebied van duurzame energie en woningbouw’ volgens Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) in hun ingediende Zienswijze op de Provinciale Omgevingsvisie. Zo wil de Provincie in 2040 energieneutraal worden met duurzame energie afkomstig uit bronnen die binnen de provincie staan opgesteld. Ook stelt de provincie dat grootschalige opwekking via windturbines met groot vermogen en zonnevelden nodig zou zijn. ‘Dat is een onjuiste en achterhaalde gedachte’ aldus BVRR tegenover onze redactie. ‘Dit zijn verouderde opvattingen uit de tijd van het Energieakkoord van 2013 toen men nog dacht dat windenergie op land onontkoombaar zou zijn om de klimaatdoelen te halen.’

BVRR verwijst naar het Klimaatakkoord, waarin dankzij technologische ontwikkelingen nu 60% van de duurzame energie wordt opgewekt via windenergie op zee. Om de klimaatdoelen te halen moet de resterende energie van 35 TWh verspreid over 30 regio’s op land worden opgewekt. ‘Deze doelen kunnen ruimschoots worden gehaald door te kiezen voor zonne-energie. Een overgrote meerderheid van regio’s kiest voor zonne-energie. Die keus is beter inpasbaar in de lokale situatie en kan rekenen op groter maatschappelijk draagvlak dan de onnodige keuze voor windturbines.’

Volgens de Omgevingsvisie moeten er in de provincie in de periode tot 2040 tussen de 115.000 en 145.000 woningen worden gebouwd, waarvan de helft in de gemeente Utrecht. Zowel de provincie als de gemeente houden echter vast aan binnenstedelijke woningbouw. ‘Dit is een doodlopende weg waarmee hooguit in 35% van de extra vraag tot 2050 kan worden voorzien. Met deze keus wordt het falende woningbeleid van de gemeente gecontinueerd’ aldus BVRR.

Tenslotte kiest de provincie in navolging van de gemeente Utrecht voor een “tijdelijk energielandschap” in Rijnenburg en Reijerscop bij Nieuwegein. ‘De keus voor een eenzijdig energielandschap blokkeert iedere andere ontwikkeling van het gebied, zoals de noodzakelijke woningbouw en de bijbehorende ontwikkeling van groen en recreatie’, aldus de BVRR reactie.

In een eerder Bezwaarschrift op het Raadsbesluit van de gemeente Utrecht stelt BVRR, dat de gemeente kiest voor een nieuwe variant van het College die niet vooraf in de participatie-ronden is besproken. In tegenstelling tot de voorwaarden waartoe de raad eerder in 2017 had besloten ontbreekt een integrale planning voor Rijnenburg. Daarmee ontbreekt “een evenwichtige belangenafweging tussen energieopwekking en andere belangen zoals woningbouw”. Een goede motivering voor de noodzaak van windenergie ontbreekt. Tevens houdt de gemeente geen rekening met de waardedaling van woningen bij steeds hogere windturbines, zoals blijkt uit recente rapporten van de universiteiten van Amsterdam (2019).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk