BVRR: ‘Heel Utrecht straks omgeven door windturbine-parken’

‘Gemeente Utrecht doet er verstandig aan nu gas terug te nemen en te wachten op landelijke normen. Eerst deugdelijke normen en gezondheidsrisico’s in kaart brengen als het gaat om het plaatsen van windturbines!’ dat concludeerd de Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) na het besluit van de rechtbank Limburg op 23 januari jl. dat de windmolens met een tiphoogte van maximaal 200 nabij Sittard-Geleen niet geplaatst mogen worden.

De maximale geluidsbelasting voor windturbines lag vast in het zogenaamde activiteitenbesluit. Echter door Europese rechtspraak en een uitspraak van de Raad van State zijn deze normen niet meer van toepassing. Eerst moet, na gedegen onderzoek, het ministerie met nieuwe landelijke normen komen. Daar wordt aan gewerkt en deze zullen naar verwachting eind 2023 of begin 2024 actief worden.

Buren van Rijnenburg en Reijerscop: ‘Gemeenten, ook Utrecht, kiezen er vaak voor om toch op basis van historische geluidsnormen hun windturbine projecten door te zetten. Die normen moeten dan wel zijn voorzien van een actuele, deugdelijke, op zichzelf staande en op de aan de orde zijnde situatie toegesneden motivering.’ In Sittard-Geleen ging men uit van de door de WHO (World Health Organisation) geadviseerde norm van 45 dB. ‘Deze aanpak is nu afgewezen’ aldus BVRR.

‘Gemeente Utrecht doet er verstandig aan nu gas terug te nemen en te wachten op landelijke normen. Eerst deugdelijke normen en gezondheidsrisico’s in kaart brengen!’ zo laat BVRR weten in haar nieuwsbrief deze week.

Heel Utrecht straks omgeven door windturbine-parken
BVRR: ‘“Windturbines in Rijnenburg en Reijerscop… dat is toch aan de andere kant van de A12 en A2? Heb ik geen last van…”. Misschien denk je (of andere Utrechters) dat als je niet in de betreffende polders woont of in De Meern of Nieuwegein. Maar als je onderstaand kaartje eens nader bekijkt dan kan je er wel degelijk last van krijgen. Rond een groot deel van de stad Utrecht wordt gezocht naar mogelijke locaties voor windturbines.’

Met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht is het goed om te weten wat de gevolgen van uw stemkeuze kunnen zijn. Als het aan BVRR ligt (zij zijn tegen windmolens en voor zonne-energie) moet je niet stemmen op Groen Links, D66, PvdA of Christen Unie.

Zoekgebieden voor windenergie
Afbeelding van website Gemeente Utrecht. ‘Waar je ook woont in de gemeente Utrecht… je bent bijna altijd de pineut aldus BVRR.

BVRR is voor duurzame energie-opwekking in Rijnenburg en Reijerscop mits dit geen negatieve impact heeft voor inwoners en omwonenden van de polder Rijnenburg/Reijerscop.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk