Bushokjes in Nieuwegein bijna allemaal voorzien van een sedumdak

In navolging van de gemeente Utrecht, is Nieuwegein begonnen ook haar bushokjes te vervangen en te voorzien van een groen dak met sedumplanten. De negentig bushokjes waren aan vervanging toe en met het sedumdak dragen ze bij aan een gezonder leefklimaat in een stedelijke omgeving.

Nieuwegeiner Ernst W. mailde vandaag onze redactie: ‘Momenteel worden alle bushokjes vervangen in Nieuwegein en dat na ontelbaar jaar. Ik weet niet of jullie hier al van op de hoogte waren maar ik wilde het toch even delen voor de zekerheid. Zie foto’s voor het eindresultaat.’ Heel goed Ernst, onze redactie waardeert het zeker!

Het Sedum op alle negentig bushokjes heeft veel voordelen voor Nieuwegein. Het stimuleert de natuur in de stad (biodiversiteit) en geeft een natuurlijke, groene beleving in een stedelijke omgeving. Onder meer bijen en vlinders komen er graag op af. Het Sedum draagt ook in beperkte mate bij aan het tegengaan van fijnstof en alle daken samen verminderen de opwarming van de stad tijdens zeer warm weer. Met de aanleg hoopt de gemeente ook bewoners en bedrijven te inspireren zelf een groen dak of tuin aan te leggen.

Klimaatbestendige stad
Nieuwegein is volgens wethouder Duurzaamheid Marieke Schouten al langer bezig met het inrichten van een klimaatbestendige stad. Dat betekent dat we voorbereid willen zijn op de gevolgen van klimaatverandering en dus hitte- en droogteperiodes en extreme regenbuien kunnen opvangen.

“Elk oppervlak in de stad, kunnen we gebruiken. Zo ook de daken van de bushokjes. Met een sedumdak kun je kwaliteit van lucht verbeteren, en ze zorgen voor verkoeling. Dat geldt trouwens ook voor onze tuinen: iedere tegel in onze tuin die we vervangen door groen is een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van onze stad. Ik ben dus erg blij dat de groene bushokjes in Nieuwegein worden geplaatst, omdat veel Nieuwegeiners aangeven groen in de stad belangrijk te vinden. Ook bij projecten in de wijken wordt direct met inwoners gekeken hoe de wijk klimaatvriendelijk kan worden gemaakt. Wel is de gemeente soms ook genoodzaakt om groen of bomen te verwijderen, maar het uitgangspunt is om groen te behouden en waar mogelijk kwaliteitsgroen toe te voegen. Voor 2020 werkt de gemeente ook aan een subsidieregeling voor geveltuinen en groene gevels” aldus Schouten.

Hieronder de foto’s van Ernst W.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren