Burgernet in Nieuwegein verlengd

In mei 2004 heeft de politie regio Utrecht het project Burgernet gestart in de gemeente Nieuwegein. Het project houdt in dat burgers die zich hebben opgegeven om mee te doen, door de politie worden gebeld op het moment dat er in hun wijk iets gebeurt waarbij de politie de ogen en oren van die burgers goed kan gebruiken. Via een belsysteem worden zij door de politie zeer snel gebeld en geïnformeerd over wie of wat de politie zoekt (b.v. een inbreker op de vlucht). Het is een gezamenlijk pilotproject van politie en gemeente en zou in eerste instantie 1 jaar duren.

Tijdens de pilot heeft het belsysteem door technische problemen enige tijd niet kunnen functioneren. Om toch de pilot voldoende te kunnen uitvoeren, is toen besloten om de pilot te verlengen tot 1 november 2005. Inmiddels zijn er gesprekken geweest met minister Donner en Remkes en zijn er diverse landelijke stuurgroepvergaderingen geweest.

De intentie is om het concept ´Burgernet´ landelijk te gaan uitvoeren. Maar voordat dat plaats kan vinden lijkt het raadzaam om een tussenstap (2e fase) in te bouwen. Nieuwegein zal één van de gemeenten zijn waar de 2e fase van Burgernet gehouden wordt. Deze tussenfase vindt dan plaats in drie of vier gemeenten en heeft tot doel:

het systeem verder verbeteren in een situatie dat Burgernet in meerdere gemeenten draait;

bekijken of Burgernetdeelnemers in Nieuwegein breder kunnen en willen worden ingezet als het gaat om het veiligheidsbeleid in Nieuwegein.

Tot de 2e fase gestart wordt, zal in Nieuwegein het project Burgernet in elk geval tot 31 maart 2006 voortgezet worden. Het college heeft hiermee ingestemd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk