Burgemeester opent drie exposities

Liefst drie exposities tegelijk zijn vanaf zondag 3 mei in Museum Warsenhoeck te bewonderen. De opening wordt om 15.00 uur verricht door burgemeester Frans Backhuijs. Het museum is geopend elke woensdag-, zaterdag en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het adres is Geinoord 11 in Park Oudegein.

De eerste tentoonstelling is: ‘Zin in zintuigen’, waarbij het gaat om prikkelende waarnemingen in Nieuwegein. Het gaat daarbij vooral om nostalgie, in geuren en kleuren, in smaak en gehoor. Bijvoorbeeld de heerlijke geur van koekjesfabriek Pally. Wat waren de luchtjes in het oude Vreeswijk, of in het boerendorp Jutphaas? Welke geluiden vielen op en waar kwamen ze vandaan? Van zurige bierlucht tot weeïge snoepgeur. Van Boldoot tot boldootkar. Het al te schuimige succes van de Persil. De werkgroep Exposities heeft een interessante verzameling rondom het bovenstaande bijeengebracht. Er is aandacht besteed aan de plaatselijke aspecten, maar ook aan mensen met een visuele handicap en slechthorenden. Voorbeelden van optisch bedrog zullen je verbazen. Beleef in het museum zelf het belang van onze zintuigen.

Op de tussenverdieping van Museum Warsenhoeck is door Otto Pijpker en Joop Terpstra een fototentoonstelling ingericht met als titel: ‘Oorlogsherinneringen en 70 jaar bevrijding.’ Te zien zijn o.a. een aantal luchtfoto’s van de RAF, welke in 1944 boven Jutphaas zijn gemaakt en foto’s m.b.t. de bevrijding. Ook is een item samengesteld rond de oorlogsvlieger Tadeusz Jankowski die met zijn Mustang door Duits afweergeschut op 20 september 1944 boven Jutphaas werd neergeschoten. Tevens is een vitrine ingericht met voorwerpen uit de nadagen van de oorlog.

Tenslotte is er op de Hooizolder van het Museum een expositie van het Kunstenaars Atelier Nieuwegein (KAN). Iris Creutzburg exposeert hier met haar collectie ‘Paarden.’ Iris is geïnspireerd door paarden vanwege hun krachtige, trotse en eigenzinnige houding zoals je kunt zien op verschillende schilderijen. Zij gebruikt paarden ook symbolisch om emoties tot uitdrukking te brengen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk