Burgemeester neem rapport ‘Vuurwerkmeldpunt’ in ontvangst

Op vrijdag 16 januari 2015 heeft fractievoorzitter Erna Kotkamp van GroenLinks Nieuwegein voor het derde jaar achtereen een rapport over de Nieuwegeinse meldingen van het Vuurwerkmeldpunt overhandigd aan burgemeester Frans Backhuijs. Net als voorafgaande jaren is een analyse gemaakt van deze meldingen en zijn op basis hiervan gedaan om de ervaren overlast voor mens en dier te verminderen.

Een van de conclusies is dat ondanks de verkorting van de afsteekstijd van het vuurwerk op oudejaarsdag de meldingen geen verschil vertonen met de voorafgaande jaren. Dit lijkt te betekenen dat deze nieuwe maatregel in Nieuwegein niet het gewenste effect heeft gehad zoals landelijk de trend lijkt te zijn. Burgemeester Backhuijs spreekt zijn zorg hierover uit, ook in combinatie met de schadecijfers die ook geen verbetering laten zien ten opzichte van vorig jaar.
Ook blijft het afsteken in een vuurwerkvrije zone net als voorafgaande jaren een probleem. Over deze plekken zoals bij dierenweides en verzorgingstehuizen werd volgens de meldingen gedaan bij het Vuurwerkmeldpunt nog steeds veel vuurwerk afgestoken.

Een derde opvallend punt uit de analyse is de toename van klachten over handhaving. Waar deze vorig jaar bijna niet aan de orde waren, zijn de klachten hierover weer toegenomen. Backhuijs is hier verbaast over omdat vorig jaar hier geen klachten over waren en op dezelfde wijze met dezelfde inzet gewerkt is. Daarnaast geeft hij echter aan dat het niet om handhaving zou moeten gaan maar wat vooral nodig is, is een gedragsverandering ten aanzien van vuurwerk: “waarom kan er in Duitsland wel op een goede manier met vuurwerk omgegaan worden en hier niet?”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren