Buddy to Buddy van start in Nieuwegein

Hoe fijn is het als je je welkom voelt in een land, nadat je jouw land van herkomst noodgedwongen moest verlaten. Een Nederlander die je wegwijs maakt. Een sociaal moment in de week waar je je welkom en gehoord voelt. Naast bestaande professionele hulp blijkt dat nieuwkomers ontzettend veel behoefte hebben aan persoonlijk contact met Nederlanders. Daarom start Nieuwegein met een proef Buddy to Buddy. De stichting koppelt nieuwkomers aan Nederlanders. Een mooie manier om elkaars verhaal en wereld te ontdekken en het blikveld te vergroten.

Wethouder John van Engelen is blij dat het initiatief ook in Nieuwegein gaat starten: “We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en de kans krijgt om mee te doen in onze stad. In Nieuwegein zetten veel vrijwilligers zich al in om nieuwkomers zich hier thuis te laten voelen. Buddy to Buddy kan daar een goede aanvulling op zijn.”

Uit isolement
Gelijkwaardig contact, van mens tot mens is wat Buddy to Buddy beoogt. Mensen uit verschillende werelddelen moeten huis en haard verlaten. Dat laat je niet onberoerd. Eenmaal in Nederland moeten zij een nieuw bestaan opbouwen. Dit is niet makkelijk als je in een totaal vreemde omgeving terecht komt. Veel nieuwkomers begeven zich in een sociaal isolement, soms nog jaren na inburgering. Willemijn Voorham, initiatiefnemer van het initiatief: “Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en daarmee heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan.”

Mooie resultaten
In de 15 steden waar de organisatie al actief is zijn prachtige resultaten ontstaan uit het matchen van buddy’s. Door elkaar te ontmoeten ontdekken we het verhaal van de ander en worden werelden vergroot. En dat gaat beide kanten op. Uiteindelijk zijn we een vreemdeling voor elkaar totdat we elkaar leren kennen.

Word buddy!
Iedereen kan meedoen, jong, oud, alleen of als gezin. Je kunt van betekenis zijn door jezelf te zijn. Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van vier maanden één keer per week te zien en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Naast het 1-op-1 contact met je buddy organiseert en faciliteert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is begeleiding in de vorm van intervisie (Buddytalk), je staat er dus niet alleen voor. Na vier maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd.

Informatieavond
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je als buddy meedoen in de eerste ronde? We organiseren in december en januari informatieavonden. Mocht je de informatieavond willen bezoeken, buddy willen worden of ons initiatief op een andere manier willen steunen, stuur dan een mail naar nieuwegein@buddytobuddy.nl of meld je aan via de website Buddy to Buddy.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk