Brandpreventie door de inzet van een heetwerkwacht

“Vrijwel elke brand begon z’n vurige bestaan als een simpel vlammetje of rondspattende vonk”, zeggen verschillende specialisten in brandpreventie. Dat is zeker een waarheid. De talloze bosbranden die elk jaar weer stukken land verwoesten vinden hun oorsprong in een weggegooide peuk of blikseminslag. Zolang er wordt voldaan aan de zogenaamde branddriehoek zal een vuur kunnen ontstaan. Voor zo’n branddriehoek is nodig:

• Brandbare stof of brandstof.
• Zuurstof
• Ontbrandingstemperatuur

Een heetwerkwacht inzetten
Als een gewoon vuur(tje) gevoed wordt door alle drie de factoren en deze niet meer onder controle is, spreek je van een brand. Hoewel vuur en brand dus hetzelfde gedefinieerd worden, hebben ze in de beleving van direct betrokkenen een totaal verschillende uitwerking. Vuur an sich associeer je vaak met plezier en blijdschap. Denk aan met vrienden rond een kampvuur zitten of het afsteken van professioneel vuurwerk. Brand betekent altijd gevaar en vernietiging en brengt ernstige schade toe aan mens, omgeving en milieu. Een brandend huis roept afgrijzen op en een bosbrand totale ontreddering. Brand kan plots ontstaan, maar ook voortkomen uit een gezellig vuur waar men de controle over verliest. Om die reden zijn bedrijven en andere organisaties verplicht om tijdens risicovolle werkzaamheden een heetwerkwacht in te zetten.

Heetwerkwacht is actief betrokken
Dit gaat dan vanzelfsprekend om werkzaamheden waar vuur bij betrokken is of waar de drie factoren van de branddriehoek tegelijk bij betrokken zijn: bijvoorbeeld bij uitgebreide laswerkzaamheden is het niet de bedoeling, maar er kán brand ontstaan. De ingehuurde heetwerkwacht houdt met name toezicht. Hij neemt geen passieve en afwachtende houding aan, maar ziet actief toe dat de eisen uit de heetwerkvergunning worden nageleefd. In de besloten ruimte (en eromheen) waar de werkzaamheden plaatsvinden houdt de heetwerkwacht een oogje in het zeil. Vergunningen, procedures en het evacuatieplan zijn voor aanvang aan een strenge controle onderworpen.

Brandpreventie dankzij een heetwerkwacht
Ontstaat er dan toch plotseling brand, dan weet de heetwerkwacht direct te handelen. Hij communiceert op de juiste wijze en stelt de hulpdiensten op de hoogte. Voordat de hulpdiensten arriveren blust de heetwerkwacht de brand zo goed als mogelijk en verleent eerste hulp. Heetwerkwachten zijn volledig gecertificeerd en staan paraat om snel te handelen wanneer je zo’n brandspecialist nodig hebt in je organisatie. Voer je langere tijd dezelfde werkzaamheden uit? Als je dit wilt krijg je steeds dezelfde heetwerkwacht toegewezen. Je ziet dezelfde gezichten en het bevordert de onderlinge communicatie als je elkaar goed kent.

Brandwacht als de brandmeldinstallatie uitvalt
Is er een verplichte brandmeldinstallatie in je pand aanwezig, omdat dat door de gebruiksfunctie van het pand vereist is? Wanneer zo’n systeem uitvalt door omstandigheden zal de brandweer, gemeente of verzekeraar eisen dat er een Rijksgediplomeerde brandwacht in het pand aanwezig is totdat de brandmeldinstallatie weer functioneert. Dit geldt ook bij preventief onderhoud en het periodieke testen van het systeem. De wachtrondes lopende brandwachten nemen de functie over van de brandmeldinstallatie en spelen zo de hoofdrol in brandpreventie. Tijdens calamiteiten kan de brandwacht de rol van bhv’er op zich nemen als daar behoefte aan is.

heetwerkwacht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk