De jaarlijkse braderie in Jutphaas komt er weer aan. Dit keer aangevuld met een summerfair. Het is een goede aanvulling op het begrip braderie waar de slee in is geraakt. Summerfair is in deze omgeving waarschijnlijk het best te vertalen met zomerkermis of zomermarkt. De aanvulling met zomermarkt is bij een braderie minder toepasselijk. Is het een zomerkermis? Gezien de locatie kan dit niet. De organisatoren geven aan dat het “de kunst is ieders cultuur kunst te laten zijn.” Een spannende en uitdagende tekst die hopelijk waar maakt wat het suggereert.
Jutphaas gaat met de braderie en summerfair een nieuwe fase in. Een oude dorpskern komt weer even tot leven. Dit oude dorp verdient het om als een van de basis kernen van de stad Nieuwegein tot leven te komen. Al is het maar voor een aantal keren per jaar. Eens een bloeiende kern met een winkelrijke Herenstraat. Nu een straat met weinig winkels, horeca en op sommige momenten van de dag een weg die een vergelijking met de GP van Monte Carlo goed kan doorstaan.
De braderie is er al jaren niet weg te denken. Gekoppeld aan de (jeugd)wielerronde was het een lust voor het oog en een drukte van belang. Het fenomeen braderie is opzich al enkele jaren aan het tanen. Dezelfde organisatiebureaus putten uit hun handelaren voorraad en de zo broodnodige variatie die een braderie eigen hoort te zijn, kwijnt weg. Zowel voor de bezoekers niet leuk als voor de handlaren. Zij moeten hun kosten van de staanplaats er maar uit zien te krijgen. Het staangeld is overigens geen gering bedrag. Tel je daar het uurloon van een handelaar bij op, dan moeten de omzetten niet gering zijn om uit de kosten te komen. Haalbaar?
Vele jaren geleden was de Herenstraat aan twee zijden druk met aaneengesloten kramen. Door de kraamopstelling, zoals die van vorige jaren, vallen er grote gaten. Deze openvallende plekken laten de puien van winkeliers vrij of geven de horecagelegenheid vrij baan voor de terrassen. Goed dat de winkeliers zich profileren, maar presentatie gericht en verkooptechnisch is het niet handig om de pui vrij te laten. De deur van de winkel en de etalage liggen ver naar achteren en zijn daardoor erg uit de loop. Men mag zich afvragen of er hierdoor een stimulering van de verkoop is. Het publiek beweegt zich namelijk hoofdzakelijk op het middengedeelte tussen de kramen. Ook het sfeerbeeld van een braderie wordt door de grote gaten sterk beïnvloed. Het tijdstip is aan het eind van de vakantie goed te noemen. Veel vakantieervaringen worden op de braderie uitgewisseld. Economisch gezien is er in de vakantie veel geld uitgegeven en de potentiële klant moet weer sparen. Loopt er ondanks dit tijdstip, dan niet een meer kijk- dan kooppubliek rond. Het gaat al jaren zo en de slee komt er in. Nieuw elan is dan ook broodnodig.
Door de verplaatsing van de parkdagen naar de Herenstraat is dit nieuwe elan aanwezig. De nieuwe naam summerfair geeft aan dat er een andere richting in wordt geslagen. Summerfair zou in deze omgeving misschien het best te vertalen zijn door zomerkermis of zomermarkt. Wat de organisatoren er zelf mee bedoelen, zal nog moeten blijken. In ieder geval kunnen vakantieliefdes beklonken worden met Cupido’s pijlen. Om dit te oefenen zijn er professionele boogschutters aanwezig om de hand door het oog te laten leiden. Summerfair een schot in de roos? Het is afwachten, maar geef het een kans. Het oude dorp komt even weer tot leven!
Ontdek meer van De Digitale Stad Nieuwegein
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.