Toen & Nu: ‘De Waterbiestunnel’

Hadden we afgelopen week de Lijsterbestunnel, deze week nog een foto van Toen uit de diaserie ‘Op Weg – De provincie als een ambtelijke werkplaats’ in de ‘Collectie beeldmateriaal afkomstig van de Provincie Utrecht 1880-2007.’ De foto van Toen is gemaakt midden 1976. De Waterbiestunnel loopt onder de Zandveldseweg door van de Liesmonde naar de Waterbies en vice versa. Wie zou hebben besloten dat het de Waterbiestunnel zou gaan heten en niet de Liesmondetunnel?

Een tunnel, een veilige manier om van de ene naar de andere wijk te komen. Althans, daar dacht men op 8 oktober 2007 een korte tijd anders over. Toen bleken honkbalknuppels gerelateerd te zijn aan een misdaadroman. De politie kreeg Toen de melding dat op de Waterbiestunnel twee jongens met honkbalknuppels en een cameraopstelling stonden. De melder had het idee dat het tweetal iemand stond op te wachten en dat wilde filmen. Dat gaat Nu wat onopvallender omdat Nu de techniek veel verfijnder is.

De agenten die Toen een kijkje gingen nemen troffen daar inderdaad de door de melder omschreven situatie aan. Het verhaal daarachter was echter anders. Eén van de twee jongemannen, een 19-jarige Vianees, was leerling van het Grafisch Lyceum. Hij had een opdracht om de cover voor een misdaadroman te maken. Dat was hij aan het doen en hij kreeg daarbij hulp van een 20-jarige plaatsgenoot. Nu zou een arrestatieteam uitrukken in vol ornaat.

Terug naar de foto van Toen & Nu. De bushokjes zijn duidelijk veranderd, Toen werd met een flyer een expositie aangekondigd, Nu worden de bushokje ‘vercommercialiseerd.’ Toen nog geen Sedum op het dak en Nu, om een bijdrage te leveren aan de verkoeling van de stad, zijn de bushokjes ‘groen.’

Op de foto van Toen nog geen bebouwing. Nu zie je tussen al het groen door de woningen aan de Ebbemonde. Een mooi plaatje en wat een geluk dat toevallig weer een gele bus kwam aanrijden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk