‘Boten aan de Sluis’ van Jacqueline Tijssen

Jacqueline Tijssen is kunstenares in keramiek en heeft een website op De Digitale Stad Nieuwegein. Maar wat kennen we van haar. Graag zetten we één van haar kunstwerken in het daglicht.

In juni 1999 zou het verbouwde en gemoderniseerde complex van de Beatrixsluis in Nieuwegein officieel heropend worden door staatssecretaris Mevrouw De Vries.

Rijkswaterstaat wilde dit feest rondom de grootste sluis van Nederland ook groots vieren. Zij nodigde een aantal kunstenaars uit om bij de sluis een kunstwerk te vervaardigen, een soort van kunstenaarsdorp.

Samen met een andere keramist, Betty Groot-Lahnstein, toog Jacqueline Tijssen aan het werk. Zij creëerden een letterbak van allerlei boten die zij voorbij zagen glijden. Het kunstwerk viel dusdanig in de smaak dat de directie, samen met de architect besloten dat dit aan de pijlers van de sluis bevestigd zou worden.

Dit betekende een periode hard werken. Err werden 20 verschillende boten vervaardigd met ieder een lengte tussen de 65 en 95 cm. Een constructie binnenin zorgde ervoor dat de boten op stalen pennen geschoven konden worden. De boten tezamen vormen een soort van zeil.

In juni 2000 werd het kunstwerk door Burgemeester J. Laan onthuld. En is nu te zien voor ieder die langs de Beatrixsluis rijdt of vaart.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk