Boa’s in Nieuwegein voortaan met bodycam de straat op

De boa’s van de gemeente Nieuwegein krijgen voortaan een bodycam mee tijdens surveillances. Een bodycam is een klein apparaat waarmee beeld en geluid opgenomen kan worden en waar een preventieve werking vanuit gaat.

Het gemeentebestuur van Nieuwegein heeft onlangs besloten om de bodycam onderdeel te laten zijn van de standaarduitrusting van de boa’s. De gemeente kiest voor de inzet van bodycams vanwege de preventieve en de-escalerende werking.

Evaluatie
Vanaf 14 oktober 2020 dragen vijf handhavers (boa’s) in Nieuwegein als proef een bodycam. De pilot is geëvalueerd en blijkt succesvol. ‘Het dragen van de bodycam geeft me een veiliger gevoel, een houvast. De mensen met wie ik in aanraking kom zien zichzelf, zodra ik de bodycam aanzet, op het scherm. Hiermee worden ze direct met hun eigen gedrag geconfronteerd. Je kunt ook wel zeggen dat ze letterlijk een spiegel wordt voorgehouden. In sommige gevallen zien we dat mensen hierdoor bedaren, rustiger worden,’ vertelt Roan boa bij de gemeente Nieuwegein.

Procedure
De boa’s dragen de bodycams goed zichtbaar en zetten deze pas aan wanneer zij in situaties terecht komen die (dreigen te) escaleren. De boa geeft daarbij eerst een mondelinge waarschuwing dat hij/zij een bodycam draagt en deze aan zal zetten om beeldopnames te maken. Pas als de waarschuwing niet leidt tot een veilige situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren