Blikjes, bouwafval en koelkasten langs provinciale wegen

Twee keer per week legen medewerkers van aannemer Growepa in opdracht van provincie Utrecht de prullenbakken en blikvangers langs de provinciale wegen en één keer per maand ruimen zij het zwerfvuil op in de bermen. Ze vinden niet alleen blikjes en verpakkingen maar ook kapotte koelkasten, bouwafval en autobanden.

Het dumpen van afval is slecht voor het milieu en kost de provincie, en dus de gemeenschap, veel geld. Hoogste tijd om er opnieuw extra aandacht voor te vragen.

25 kubieke meter per maand
In de provincie Utrecht wordt per maand ongeveer 25 kubieke meter zwerfafval opgehaald. Bij kruispunten, rotondes en op- en afritten gaat het om maaltijdboxen, drinkbekers en blikjes. Op meer afgelegen plaatsen gaat het vaak om grover afval zoals volle vuilniszakken, kartonnen dozen, autobanden, bouw- en sloopafval en witgoed. De laatste jaren is er een toename te zien in het kleinere zwerfafval, zoals het verpakkingsmateriaal van etenswaren. Het kost de provincie 75.000 euro per jaar om het zwerfvuil op te ruimen.

Vrijwilligers met prikstokken
Naast de aannemer die de provincie Utrecht inhuurt om het zwerfvuil op te ruimen, zijn er veel vrijwilligers actief om troep op te ruimen die anderen hebben gedumpt. Niet alleen langs bermen, maar ook in wijken en leerlingen van scholen zetten zich in voor een schone omgeving. In Galecop is Zapper (Zwerf Afval Pakker) Simon bijvoorbeeld actief. Gewapend met prikstok en vuilniszakken loopt hij regelmatig zijn zwerfvuilronde door de wijk om de leefomgeving gezond en schoon te houden. Hij hoopt dat zijn activiteit bijdraagt aan een stukje bewustwording van mensen. Landelijk zijn er ook diverse acties. Bijvoorbeeld ‘Clean Up Day’ of ‘Heel Nederland Schoon.’

Simon in zijn wijk om zwerfafval op te ruimen

Iedereen kan helpen
De provincie Utrecht roept inwoners op om hun afval daar te brengen waar het hoort: Het kleine afval thuis in de kliko of onderweg in de daarvoor bestemde prullenbakken. Voor het grote afval kun je terecht bij een afvalbrengstation of milieustraat. Als je zelf geen auto hebt, kun je vragen of de gemeente het bij je ophaalt. Daarnaast stelt de provincie het op prijs als inwoners melding maken van gedumpt afval langs de provinciale wegen. Dit kan via de website www.provincie-utrecht.nl of via telefoonnummer (030) 258 91 11.

One thought on “Blikjes, bouwafval en koelkasten langs provinciale wegen

  1. Ruud Arends

    Dat klopt helemaal ,maar wat heel verontrustend is dat heel veel jeugd tegenwoordig Red bull drinkt en het onder het fietsen [ terwijl ze aan het appen/bellen met oortjes] het in de berm gooien. Red bull is eigenlijk nog veel erger dan alcohol. Het ADHD slaat hierdoor nog veel harder toe.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk