Katern

Blij met Nieuwegeins sportakkoord: ‘Dit helpt ons enorm, hier hebben we normaal gesproken geen geld voor’

De uitwerking van het Nieuwegeinse sportakkoord krijgt steeds meer vorm nu duidelijk wordt waar het geld terechtkomt. Zo krijgt Korfbalvereniging Koveni geld voor spullen en promotiemateriaal en kreeg KRC Rolling 125 rolschaatsen. Maar is het genoeg om de ongezonde gemeente Nieuwegein in beweging te krijgen?

Kinderen dansen, spelen, vallen en kletsen wat af bij de rollerdisco op Sportpark Galecop zaterdagavond. Vrolijke muziek knalt uit de speakers. Dankzij het Nieuwegeinse sportakkoord kreeg de rolschaatsvereniging 125 nieuwe rolschaatsen. Dit maakt het voor de vereniging mogelijk om clinics op scholen te geven en verschillende activiteiten te organiseren, zoals de rollerdisco, vertelt bestuurslid Hasso Schaap.

Bovendien wordt een lidmaatschap goedkoper dankzij deze gift. Rollerschaatsen zijn duur in onderhoud, benadrukt Schaap. “We kunnen nu meer aan promotie doen en de rollerdisco binnen en buiten organiseren, want onze oude rollerschaatsen waren daar veel te oud voor. Dit evenement is enorm populair geworden”, zegt Schaap blij. Hij legt uit dat dit zo ongeveer de enige sportieve activiteit is die Nieuwegeinse kinderen buiten kunnen doen in tijden van corona.

De sfeer is ontspannen en kinderen die vallen worden snel geholpen door vriendjes en vriendinnetjes. Schaap deelt pleisters uit, waarna de kinderen weer door kunnen. Er is ook gedacht aan drinken en lekkers.

Fayenne de Boer

Veel nieuwe trucjes
Fayenne de Boer (8) is door een clinic op haar school geïnteresseerd geraakt in rollerschaatsen. Ze doet het met veel plezier. “Ik leer veel nieuwe trucjes, zoals het pistool”, zegt ze trots. Meteen rolt ze weg en steekt haar benen vooruit terwijl ze in een hurkende positie voorbij rijdt.

Aan de zijkant zit Maarten Valkennet samen met een boel ouders in het zonnetje naar zijn kind te kijken, terwijl hij geniet van een biertje. “Deze activiteit gaat echt rond in de wijk. Zo zie je ineens de halve school die langskomt op een avond als deze”, zegt Valkennet. Vader René Cohlst geeft zijn dochter Romee een slok water. Ook zij geniet het meeste van trucjes doen op haar rollerschaatsen. “De clinics op school met de nieuwe rolschaatsen hebben voor veel nieuwe aanwas gezorgd”, merkt Cohlst op.

Uitwerking Landelijk Sportakkoord
Het Nieuwegeinse sportakkoord is een lokale uitwerking van het Landelijk Sportakkoord. Het is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van alle lokale partners op het gebied van sport en bewegen, SportID en de gemeente Nieuwegein. SportID Nieuwegein probeert inwoners van Nieuwegein langdurig in beweging te krijgen. En vandaag lukt dit aardig, met 96 kinderen die zijn komen opdagen voor de rollerdisco.

Cees van Rootselaar, sportcoördinator van SportID: “Het doel is om sportverenigingen, bestuurders en het vrijwilligersbeleid te helpen en te versterken.” Verenigingen kunnen een aanvraag indienen met een verzoek om (financiële) steun. Een kerngroep van vijf leden bekijkt of een aanvraag voor subsidie uit het potje van 120.000 euro voldoet aan alle eisen.

De kerngroep heeft inmiddels achttien aanvragen binnengekregen, waarvan er volgens Van Rootselaar zeven of acht zijn goedgekeurd. Hij sluit niet uit dat ze alle achttien aanvragen goedkeuren. “Soms stellen wij nog aanvullende vragen als reactie op een aanvraag. Hoeveel mensen gaan jullie proberen te bereiken bijvoorbeeld? We willen continu zien hoe aanvragers dat willen realiseren”, zegt Van Rootselaar. Bovendien krijgen verenigingen soms vragen over de begroting, want al het geld moet met een duidelijke visie worden uitgegeven, benadrukt Van Rootselaar.

Zoektocht naar nieuwe aanwas
Marco van Weverwijk, bestuurslid van korfbalvereniging Koveni, kreeg kort geleden te horen dat zijn verzoek voor een subsidie is goedgekeurd. Hij zit ook in de kerngroep. Zijn vereniging wil extra jonge kinderen tot zes jaar en 55-plussers aantrekken. De vereniging gaat het geld deels gebruiken voor de promotie van haar activiteiten, en deels voor een nieuwe (loop)trainer en spullen; zoals frisbees, springtouwsets en foamballen. “Die zijn perfect voor ouderen om mee te gooien”, zegt Van Weverwijk.

Hij benadrukt hoe belangrijk deze subsidie is: “Dit helpt ons enorm. Op deze manier kunnen we zoeken naar extra potentiële sporters. En is het mogelijk om, met extra materiaal, meer mensen in beweging te krijgen. En daar hebben we normaal gesproken geen geld voor”, zegt Van Weverwijk.

Hard nodig
Het Nieuwegeinse sportakkoord is niet het eerste programma waarmee de gemeente Nieuwegein haar inwoners in beweging probeert te krijgen. Het programma Nieuwegein Beweegt stopte, nadat in 2013 bleek dat het programma (te) weinig effect had. In 2016 startte de gemeente en SportID Nieuwegein het programma de Sportieve School, met als doel om scholieren in beweging te krijgen. Deze programma’s zijn nodig, want Nieuwegein scoort hoogt op het gebied van overgewicht en obesitas in vergelijking met de provincie Utrecht en Nederland. Bovendien bewegen Nieuwegeiners minder dan gemiddeld in Nederland.

Het is nog mogelijk om een verzoek voor een subsidie in te dienen, want zo’n zestig procent van het geld is nog niet vergeven. Maar is het akkoord genoeg om Nieuwegein in beweging te krijgen? Schaap: “Zonder deze nieuwe rolschaatsen zou dit evenement niet kunnen plaatsvinden, en krijgen kinderen dus minder beweging. Bovendien is het aantal leden bij ons hierdoor gestegen en hebben we achthonderd kinderen bereikt met clinics op school”, zegt Schaap terwijl hij met zijn zonnebril tevreden toekijkt hoe de spelende kinderen zich vermaken.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk