Blauwtongvirus ook in Nieuwegein

Het Blauwtongvirus is een ziekte die momenteel ook schapen in Nieuwegein treft. Het virus wordt overgedragen door insecten. Hoewel de exacte oorsprong van het virus nog onbekend is, wordt vermoed dat het zijn oorsprong heeft in het Afrikaanse continent. Op dit moment is er wereldwijd nog geen specifiek behandelmiddel beschikbaar om schapen te beschermen tegen deze ziekte.

Veehouders krijgen het advies terughoudend te zijn met dierbewegingen. Het risico bestaat dat niet alleen besmette dieren, maar ook besmette knutten met een transport worden verplaatst. Verder leert de ervaring van de uitbraken in 2006-2009 dat opstallen van runderen in goed geventileerde stallen enigszins beschermend werkt.

De gemeente Nieuwegein laat weten: ‘In Nieuwegein hebben we helaas meldingen ontvangen van vijf schapen die overleden zijn als gevolg van het Blauwtongvirus. De symptomen van deze ziekte omvatten verminderde weerstand na insectenbeten, verminderde eetlust, verminderde dorst en isolatie binnen de kudde.’

De gemeente benadrukt dat het Blauwtongvirus niet besmettelijk is van schaap op schaap, en evenmin kan het worden overgedragen van schapen op mensen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk