Blauwalg in fortgracht Vreeswijk geconstateerd

In de fortgracht van Fort Vreeswijk in Nieuwegein is vandaag blauwalg geconstateerd. Dit is te zien aan een groene drijflaag op het water. Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden zorgt momenteel  voor extra doorspoeling van het water. De gemeente Nieuwegein heeft inmiddels  waarschuwingsborden geplaatst.

Hoe ontstaat blauwalg?
Blauwalgen (of blauwwieren) zijn bacteriën die van nature voorkomen in het water van sloten, plassen, rivieren en kanalen. Als de watertemperatuur stijgt en de zuurstofconcentratie daalt, leidt dit tot een sterke groei van algen. Dit wordt algenbloei genoemd. Algenbloei komt het meeste voor in augustus en september. Sommige blauwalgen produceren gif, wat gevaarlijk kan zijn voor dieren.

Wat doen waterschap en gemeente?
De gemeente plaatst waarschuwingsborden op de locaties waar blauwalg geconstateerd is. Het waterschap zorgt voor extra doorspoeling van de fortgracht.

Wat kunt u zelf doen en laten?
Vermijd contact met het besmette water en zorg dat uw huisdieren er niet mee in aanraking komen. Bent u toch in aanraking met het water gekomen? Was dan uw handen en/of neem een douche.

Meent u ergens blauwalg te herkennen, belt u dan met het telefoonnummer (030) 634 57 00.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren