Bieden op een nieuwe woning? Dit moet je op voorhand weten!

Ben je op zoek naar een nieuw huis en heb je een leuke woning in Nieuwegein of de omgeving hiervan gevonden? In dat geval is het tijd om na te denken over het bod wat je uit gaat brengen en het afsluiten van een hypotheek. Tegenwoordig heb je maar weinig tijd om na te denken over het bod. Vaak moet je deze al binnen een week indienen bij de makelaar. Van onderhandelen is al helemaal geen sprake meer, daar het bieden op inschrijving gaat. Reden genoeg om goed na te denken over de strategie bij het bod wat je uitbrengt. Een van de opties hierbij is bieden zonder voorbehoud van financiering. In dit artikel lees je meer over dergelijke strategieën. 

Bieden zonder voorbehoud van financiering
Bij het uitbrengen van een bod op een woning kun je op verschillende manieren een voorbehoud in het contract op laten nemen. Het voorbehoud van financiering is er een voorbeeld van. Het betekent dat wanneer de financiering niet rondkomt, bijvoorbeeld omdat je inkomen niet hoog genoeg is voor de benodigde hypotheek, de deal wordt geannuleerd. Je betaalt in dit geval geen kosten aan de verkopende partij. Kies je voor een bod zonder voorbehoud van financiering, dan kan het niet rondkrijgen van de hypotheek grote gevolgen hebben. Je bent in dit geval namelijk verplicht een boete aan de verkopende partij te betalen. Raadpleeg om deze reden vooraf altijd een adviseur, wanneer je een dergelijke strategie aanhoudt. 

Bieden zonder voorbehoud van een keuring 
Een andere strategie, waarbij je normaliter iets minder risico loopt, is het uitbrengen van een bod zonder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Een dergelijke keuring wordt vaak na acceptatie van het bod, maar voor de levering van de woning uitgevoerd. Mocht tijdens de bouwtechnische keuring blijken dat er sprake is van diverse gebreken aan de woning, dan kan de koper van de deal afzien of de verkopende partij de kans geven om de gebreken nog te herstellen. Het maakt dat een verkopende partij enige onzekerheid kent. Door dit voorbehoud niet op te nemen in je bod, neem je die onzekerheid op voorhand weg. 

Bieden boven de vraagprijs is de trend
In een groot deel van Nederland, ook in Nieuwegein, is het gebruikelijk om boven de vraagprijs te bieden. Dit maakt dat het erg lastig is om te bepalen hoeveel je boven de vraagprijs moet zitten met een bod. Betaal je 5% meer, of kies je zelfs voor een bod van 10% boven de vraagprijs? Je kunt data over de verkoop van vergelijkbare woningen in de wijk opvragen bij het Kadaster. Het helpt je om een realistisch bod te bepalen voor een woning. 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk