Bibliotheek De tweede verdieping start met de VoorleesExpress

In januari 2023 is bibliotheek De tweede verdieping gestart met de VoorleesExpress.
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 3 tot 12 jaar die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Hiermee sluit de Nieuwegeinse bibliotheek zich aan bij een landelijk netwerk dat zich inzet voor gelijke kansen voor jonge kinderen in het onderwijs.

Zo werkt het
Met het voorleestraject van de VoorleesExpress krijgt een gezin een half jaar begeleiding van een vrijwilliger van de bibliotheek. De vrijwilliger gaat wekelijks op bezoek bij het gezin om samen met kinderen én hun ouders aan de slag te gaan met taal en leesplezier. Natuurlijk door voor te lezen, maar ook door veel te praten, te zingen, te rijmen en taalspelletjes te spelen.

De ouders krijgen van de vrijwilliger handvatten aangereikt, zodat ze na het traject het voorlezen kunnen voortzetten. Scholen, kinderdagverblijven en consultatiebureaus in Nieuwegein kunnen gezinnen aanmelden in overleg met de ouders/verzorgers.

Gezinsbrede aanpak
Steeds meer jongeren in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Daarom is het belangrijk dat laaggeletterdheid vroeg wordt gesignaleerd. Ouders die hun kinderen al op jonge leeftijd actief stimuleren in hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en kinderen aan te moedigen zelf te lezen, zorgen er bijvoorbeeld voor dat kinderen lezen leuker gaan vinden en leesvaardiger zijn. Hierdoor gaat het met deze kinderen beter op school. Naast de VoorleesExpress organiseert de bibliotheek nog veel meer activiteiten voor Nieuwegeiners die beter willen worden in lezen en schrijven.

De afgelopen jaren heeft de bibliotheek succesvol Taalvisite uitgevoerd. Door de kennis en ervaring van het landelijke netwerk van de VoorleesExpress kan de bibliotheek nóg meer Nieuwegeinse kinderen het plezier van taal en lezen laten ontdekken!

VoorleesExpress Nieuwegein wordt gefinancierd door de Gemeente Nieuwegein als onderdeel van het Onderwijskansenbeleid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren