Bezuinigen of ombuigen?

Er komen zware financiële tijden aan voor alle gemeenten in Nederland. Reden is de economische crisis. De crisis die in 2009 ontstond en doorwerkt tot … ? Niemand die het weet. BNR is een radiostation waar je dagelijks verschillende meningen kunt horen over de economische ontwikkelingen. Wordt het een –V- of een –W-, wie het weet mag het zeggen.

De vraag is of we te maken hebben met een groot incidenteel op te lossen probleem of een groot structureel probleem. Het maakt nogal wat uit voor de gemeentelijke huishouding. De kern is dat de staat over één of meer jaren te weinig belastingmiddelen krijgt en dat zeer waarschijnlijk ook gaat verhalen op provincie- en gemeentefonds. Niemand in de Nieuwegeinse politiek weet nu precies wat er op de gemeente afkomt: dat weet het CDA niet maar dat weet zeker ook de VSP niet (kijk maar naar de columns van de heer Troost en vragen die hij aan de gemeente stelt). Ook het nieuwe verkiezingsprogramma van de VSP geeft geen enkele indicatie waar op bezuinigd zou moeten worden. De VSP heeft veel kritiek maar biedt geen enkel inzicht en uitzicht op een oplossing.

De conclusie kan alleen maar zijn dat Troost in aanmerking komt voor de prijs van de beste stuurman aan wal voor 2010!

Nog bonter maakt de fractievoorzitter van D66, Hans Reusch, het die stelt als er zulk zwaar weer aan komt dat je ruim van te voren de belastingen moet verhogen want dan hoeven we later wat minder om te buigen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld! Belastingen verhogen doe je pas als je eerst alle ombuigingsmogelijkheden onder ogen hebt gezien. Als je dat eerder doet dan leeg je al de portemonnaie van de inwoner zonder dat je rekenschap kunt geven dat er ook nog andere mogelijkheden kunnen zijn.

Natuurlijk is het terecht dat het college het ambtelijk apparaat aan het werk heeft gezet om goed te kijken naar scenario´s en mogelijke oplossingen. Je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Ombuigen dan wel bezuinigen is helemaal niet leuk maar periodiek wel noodzakelijk. Het is van alle tijden dus we moeten ons ook niet af laten schrikken. Als je fors moet bezuinigen, bijvoorbeeld 20% op de bijdrage uit het gemeentefonds ( ca. 10 mio Euro per jaar), dan moet je een aantal stappen doorlopen wil je tot een zodanig resultaat komen dat a. voldaan is aan de taakstelling, b. de maatschappelijke effecten beperkt zijn en c. de betrokkenheid van de samenleving is gegarandeerd. Dat laatste is heel belangrijk want het probleem is niet alleen van de gemeente maar van ons allemaal.

De eerste stap zou kunnen zijn om eens heel goed te kijken naar de analyse van recente resultaten van de jaarrekening. De laatste jaren hebben we veel meevallers mogen meemaken en dat is natuurlijk een eerste signaal dat budgetten te hoog zijn geraamd. Dat kan al een eerste resultaat opleveren. De tweede stap is een hele goede analyse van wettelijke en niet wettelijke taken immers daardoor ontstaat er een moment om na te denken of niet wettelijke taken wel door moeten gaan of in een andere intensiteit moeten worden uitgevoerd. Dat geldt uiteraard ook voor de wettelijke taken.

En derde stap is ook nog heel gericht naar de efficiency te kijken, misschien kunnen we heel veel taken delen met omliggende gemeenten. We doen dat al maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het uitbesteden van taken aan de RMN was bijvoorbeeld een groot succes. Uiteraard moet we kunnen besparen op externen maar dan moeten we ook kijken of we personeel moeten aantrekken. Kortom er is een scala aan mogelijkheden die uit te proberen zijn, ik kan er nog wel heel wat noemen. Maar dan wordt mijn verhaal te lang.

Niet onbelangrijk is ook de kaspositie van de gemeente: in de volgende periode moet er echt hard gewerkt worden om bijvoorbeeld Het Klooster in een stevig tempo uit te geven, hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Binnenstad. Kortom de volgende periode zal er een college en een raad moeten zitten die slagvaardig de problemen gaat oplossen.

Laten we hopen dat de omvang van de taakstelling meevalt maar laten we ook uitstralen dat we er voor gaan om problemen op te lossen. De oplossing moet intelligent zijn en de aanpak bij voorkeur niet al te ideologisch. Dus geen blokkades vooraf en bijvoorbeeld niet te snel roepen dat iets niet kan.

Wij als CDA willen graag dat de kwaliteit van de leefomgeving in stand gehouden kan worden en dat de gemeente nog steeds een goed activerend sociaal beleid kan voeren. Dat zijn de belangrijkste prioriteiten van het CDA, maar wij leggen geen blokkades op!

Willem Wijntjes

Fractievoorzitter CDA

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk