Bewonerscollectief Rijne Energie is een coöperatie geworden

Inwoners uit de omgeving van Rijnenburg en Reijerscop kunnen nu officieel lid worden van Rijne Energie. Het bewonerscollectief is een coöperatie geworden. Leden zijn samen eigenaar en kunnen investeren in het toekomstige energiepark. Guido van Loenen, bestuurslid: ‘Ik ben als inwoner van Leidsche Rijn actief omdat ik het belangrijk vind dat we samen onze eigen duurzame energie opwekken. Als stedenbouwkundige denk ik graag na over hoe onze leefomgeving, en dus mijn achtertuin, eruit ziet. Duurzame energie hoort daarbij. ’

Voor en door de leden
Vrijdag 28 september is de gebiedscoöperatie Rijne Energie Coöperatief U.A. officieel opgericht. De coöperatie heeft als doel energie op te wekken voor en door Rijnenburg en omgeving. De inkomsten komen ten goede aan projecten in het gebied. Daarnaast zullen leden een rendement krijgen op hun investering.

Wat doen energiecoöperaties
Energiecoöperaties vormen de sleutel tot een duurzame energietransitie. Lokaal organiseren zij de burgers die in coöperatief verband de initiatiefnemers zijn van een windpark of een zonnepark. Zo denkt en beslist de bevolking mee in de lokale coöperatie. Met de resultaten kunnen weer meer duurzame projecten in de omgeving gestart worden en de coöperatieve investeerder ontvangt een beloning van zijn inzet.

Iedereen in Rijnenburg en Reijerscop en in de omgeving kan vanaf nu lid worden voor 10 euro per jaar. Dat kan via deze website. Op onderstaande kaart is de begrenzing van het lidmaatschapsgebied te zien. De leden van de coöperatie vormen via de Algemene Ledenvergadering het hoogste orgaan en zullen stemmen over belangrijke beslissingen zoals de projecten die in de omgeving worden opgepakt en de rente voor de investerende leden. Zo geven we het gebied, behalve duurzame energie, ook mooie projecten. Word daarom lid en krijg zeggenschap over het energiepark.

Samenwerking
Rijne Energie werkt samen met drie bestaande coöperaties Energie-U, Uwind en De Windvogel om samen energiepark Rijnenburg en Reijerscop te ontwikkelen. Deze samenwerking biedt Rijne energie een professionele basis waar de kennis en ervaring van de partners effectief en direct ingezet kan worden. De samenwerkende burgercoöperaties hebben geen winstoogmerk en daarom komen verdiensten uit het energiepark terecht in de lokale gemeenschap en de omgeving van Rijnenburg en Reijerscop.

50% lokaal eigendom
In dit gebied opereren ook commerciële ontwikkelaars die samen met ons dit energiepark willen bouwen. De lokale coöperatie heeft daarom de afspraak gemaakt met de partijen Eneco en BHM Solar, dat 50% in lokaal eigendom komt via Rijne Energie. Het belang van lokaal eigendom in energieprojecten neemt landelijk steeds meer toe en krijgt ook steeds structureler vorm in klimaatafspraken. Eneco en BHM Solar hebben aangegeven dat lokaal eigendom ook essentieel is in het succesvol ontwikkelen van dit energiepark.

Bestuur en organisatie
De bestuursleden zijn: Guido van Loenen, Marcel Goossens en Josje Fens. De uitvoering van het project wordt gedaan door het kernteam bestaande uit vrijwilligers en medewerkers van de coöperaties Energie U, Uwind en De Windvogel, ondersteunt door kennis en van REScoopNL, de coöperatie van coöperaties. Het bestuur en kernteam hebben nog vacatures. Heb jij interesse? Neem dan contact op via:  rijne.energie@gmail.com.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk