Bewoners van Betere Buurt Kerkveld presenteren één kilometer aan kunst

Op zaterdag 11 september om 10.30 uur zal op Kerkveld de formele opening plaatsvinden van de Open Monumentendagen in Nieuwegein. Bewoners van Kerkveld en omgeving organiseren dan een feestelijke dag op het Kerkveld en omgeving. Met als hoogtepunt de onthulling van twee bewonersinitiatieven, namelijk het langste community-art kunstwerk van Nieuwegein én de informatieborden over het historische Kerkveld en de monumentale begraafplaats. Wethouder Jan Kuiper zal op zaterdagochtend om 10.30 uur beide buurtinitiatieven onthullen en de jubileumvlag ter ere van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein voor het eerst hijsen.

Tijdschema opening
Om 10.30 uur wordt er gestart met een wandeling vanaf de twee beginpunten van het community-art kunstwerk van Mireille Nagtegaal. Wethouder Jan Kuiper start bij de Middenhof en de historische figuren Anna van Rijn en dr. Teljer starten bij De Zwaan. Ze ontmoeten elkaar op het Kerkveld bij de Waterpomp waar ze de onthulling zullen doen van het kunstwerk én de historische borden.

De waterpomp op het Kerkveld

Naast de onthulling zijn er tal van andere activiteiten voor groot en klein. Zo kunt u meedoen met de Nedereindse wandeling waar kunstenaars vertellen over hun motivatie en bijdrage, of een rondleiding krijgen van historische figuren Anna van Rijn, dr. Teljer en de dorpsspreker. Kinderen kunnen meedoen met een puzzeltocht.

1 Kilometer aan kunst
Directe aanleiding van deze feestelijke dag zijn twee bewonersinitiatieven. Het eerste initiatief is de onthulling van het langste kunstwerk van Nieuwegein aan de Nedereindseweg. In granieten stenen hebben de huidige bewoners van de buurt samen met kunstenaar Mireille Nagtegaal een afbeelding gemaakt. Deze afbeeldingen vormen het kunstwerk en vertellen het verhaal van Anna van Rijn. Ook de persoonlijke verhalen van de bewoners komen terug in het kunstwerk. Het community-art kunstwerk van maar liefst 1 km lang wijst de weg naar het Kerkveld.

Leer de bewoners kennen van het vroegere Jutphaas
Voor het tweede initiatief onderzochten bewoners samen met de Historische Kring Nieuwegein, welke verhalen er horen bij de historie van het Kerkveld en de monumentale begraafplaats. Deze worden nu zichtbaar gemaakt met twee grote informatieborden en QR-codes bij verschillende graven. Zo leert u de bewoners van het vroegere Jutphaas kennen.

Betere Buurten
Kerkveld en omgeving is door de gemeente Nieuwegein aangewezen als een Betere Buurt. Dit betekent dat de buitenruimte van de buurt vernieuwd wordt, zoveel mogelijk in overleg met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren