Katern

Bewoners Nieuwegein boos over voortgang plannen polder Rijnenburg

Bewoners rond de polder Rijnenburg, op de grens met Utrecht/Nieuwegein en De Meern,  hebben afgelopen week een brief gestuurd aan de Utrechtse wethouder van Hooijdonk (GroenLinks) uit onvrede over het plan om windmolens te gaan plaatsen in de polder.

De bewoners uit de wijk Galecop en De Meern Zuid, die zich verenigd hebben in de Vereniging Buren van Rijnenburg, vinden dat er ook andere plekken in de provincie zijn die geschikt zijn voor de plaatsing van windmolens. Ook zijn ze bezorgd dat de leefbaarheid van de omgeving er op achteruit gaat door onder meer geluidshinder, slagschaduw en horizonvervuiling.

De bewoners, die zich hebben verenigd in de Vereniging Buren van Rijnenburg, zeggen in de brief aan de wethouder dat met name Eneco de zorgen rondom de windmolens bagatelliseert. Eerder startte de vereniging een petitie tegen de windmolens in Rijnenburg en vóór zonnepanelen. Vorige maand nog had een groep Nieuwegeiners stevige kritiek op de plannen. Onze redactie was toen ter plekke voor deze reportage.

De heer van Duinen laat onze redactie weten: ‘Als omwonende was ik zeer onaangenaam verrast bescheiden te ontvangen met betrekking tot het onderwerp Uitnodiging Stadsgesprek duurzame energie in Rijnenburg. Mijn mening is heel duidelijk. Je moet dit niet willen. Geen woningbouw en ook geen grootschalige windmolenparken en zonnevelden in de randstad en al helemaal niet in Rijnenburg.’

Van Duinen, zelf woonachtig aan de Ingelandsweide in Nieuwegein: ‘Bij het lezen van de ontvangen bijlage Achtergrondinformatie Stadsgesprek Rijnenburg proef ik een vieze smaak in de mond. Er gaat een bepaalde dreiging vanuit als je tussen de regels doorleest. Geen woningbouw mits er grootschalige duurzame energie ontwikkeld wordt. Dit is pure chantage.’

De heer van Duinen vraagt zich af waar de initiatiefnemers, en dat is vooral GroenLinks, op uit zijn: ‘ Ik verdenk de Participanten ervan in deze casus uit te zijn op korte termijn winstbejag. De lobbiisten en de investeerders storten zich op de schaarse dure grond van Rijnenburg. De consument is dan altijd de dupe’ aldus de bezorgde Nieuwegeiner.

Op dinsdag 9 mei organiseert bewonerscollectief Rijne Energie een informatieavond in de Partner in Nieuwegein. Bewoners van Nieuwegein, IJsselstein en polder Rijnenburg kunnen die avond met elkaar in gesprek over hoe samen schone energie opwekt kan worden in de polder Rijnenburg. Klik hier voor meer informatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren