Katern

Volle bak bij informatiebijeenkomst over polder Rijnenburg

Maandag 10 april jl. was de informatiebijeenkomst over polder Rijnenburg, georganiseerd door het Wijkoverleg Galecop. De avond werd druk bezocht (meer dan 250 mensen) naast bewoners uit Galecop, de polder Rijnenburg en De Meern waren er ook wethouders en verschillende raadsleden uit Nieuwegein. De informatiebijeenkomst was georganiseerd vanwege het feit dan de stad Utrecht voornemens is om in de polder Rijnenburg windmolens te bouwen van wel tot 200 meter hoogte. Omwonenden zijn faliekant tegen dit voornemen. Ook de Verenigde Senioren Partij (VSP), de VVD en het CDA in Nieuwegein zijn tegen het plaatsen van deze grote windmolens in hun achtertuin. Grote afwezige was de gemeente Utrecht zelf.

Bij binnenkomst waren er verschillende infostands van Gemeente Utrecht, Eneco en Rijne Energie. Helaas wilden geen van de genoemde partijen een presentatie houden tijdens het plenaire gedeelte. De organisatie waardeerde het zeer dat Rijne Energie ook bij het plenaire gedeelte aanwezig is gebleven, zodat zij ook de geluiden uit de buurt konden horen. Des te teleurstellender was het dat de gemeente Utrecht voor de start van de bijeenkomst al vertrokken was. Dit riep bij het Wijkoverleg Galecop, maar ook bij aanwezigen veel vragen op. ‘Wil de gemeente Utrecht wel echt luisteren naar de signalen?’ aldus Jan van Rossum, voorzitter van het Wijkoverleg Galecop.

De avond bestond uit verschillende presentaties met de nodige diepgang, kwaliteit en emotie. Daarnaast was er ook gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers, maar ook aan raadsleden en wethouders van Nieuwegein.

Petitie van de vereniging ‘Buren van Rijnenburg’
De grote meerderheid van de aanwezigen liet duidelijk weten dat zij niet goed zijn geïnformeerd door de gemeente Utrecht, maar ook niet door Nieuwegein en spraken hun grote zorgen uit over de mogelijke komst van de windmolens. Deze zorgen hebben zij ook overgebracht aan de politiek. Inmiddels hebben er ongeveer 800 mensen de petitie van de vereniging ‘Buren van Rijnenburg’, tegen windmolens en voor zonne-energie getekend.

Jan van Rossum: ‘Dat zoveel mensen de petitie hebben ondertekend is een duidelijk signaal, lijkt ons! We zijn dan ook erg benieuwd hoe Utrecht (ondanks de afwezigheid in plenaire deel) de signalen van de bijeenkomst worden verwerkt in de feedbackgesprekken. Wij zijn dan ook erg benieuwd wat de politiek met de signalen van onze bijeenkomst doet. Wij zullen dit ook op de voet volgen. Binnen een aantal weken komt Wijkoverleg Galecop met een burgerinitatief. Meer informatie volgt.’

De vereniging ‘Buren van Rijnenburg’ heeft aangekondigd samen te gaan werken met de inwoners van De Meern (zuid).

Vervolg
Van mei tot en met de maand juli dit jaar zal de gemeente Utrecht nog drie bijeenkomsten houden. Allereerst vindt er in mei een Openbare raadsinformatiebijeenkomst plaats. Daarna zal het voorstel in behandeling worden genomen door de raadscommissie Utrecht. In juli zal het voorstel tot plaatsen van windmolens voorgelegd worden aan de gemeenteraad van Utrecht. Wanneer zij akkoord gaan dan zal de procedure in gang gezet worden om in de polder Rijnenburg windmolens te laten plaatsen. Diverse partijen hebben zich al kandidaat gesteld.

GroenLinks initiator van dit initiatief
Of de windmolens er echt gaan komen is onduidelijk. Bouwfonds bezit 80% van de grond in de polder Rijnenbburg en wil geen windmolens. Het hele proces van aanpassing van het bestemmingsplan kan jaren gaan duren. Sinds 20 april 2016 is dit bestemmingspan onherroepelijk geworden. Utrecht stemde in 2014 tegen het bouwen van windmolens op de Lage Weide in Utrecht. GroenLinks heeft toen geopperd de windmolens in polder Rijnenburg te plaatsen.

De bijeenkomst werd goed bezocht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk